Němečtí experti zavrhli zpoplatnění svých dálnic pro cizince

Berlín - Mýtné na německých silnicích jen pro cizince, tak zněl návrh bavorské vládní Křesťanskosociální unie (CSU), kterým podmiňovala podpis koaliční smlouvy. Německá expertní komise tento krok však podle deníku Frankfurter Rundschau jednoznačně odmítla. EU podle expertů nepřipouští žádnou diskriminaci uživatelů na základě státní příslušnosti nebo bydliště a požaduje spravedlivé a transparentní mechanismy při rozložení zátěže infrastrukturních nákladů na uživatele.

Po zpoplatnění dálnic pro osobní dopravu volá dlouhodobě CSU, argumentuje nedostatkem peněz na údržbu a rozšiřování dálniční sítě. Podle představ křesťanských socialistů by mýtné měli pocítit hlavně zahraniční řidiči, zatímco těm německým by ho vláda kompenzovala možností odepsat si poplatek z daní.

Ostatní strany i největší autoklub v zemi ADAC s mýtným pro osobní auta nesouhlasí a odmítly i Seehoferův požadavek na jeho zařazení do příští koaliční smlouvy. Po triumfu CSU v bavorských volbách nicméně kancléřka ustoupila s tím, že je připravená ke kompromisu.

Mýtné v Německu nyní platí jen kamiony

Za jízdu po německých dálnicích v současnosti platí mýtné pouze kamiony nad 12 tun. Kromě dálnic navíc byla tato povinnost od 1. srpna rozšířena o zhruba 1 100 kilometrů čtyřproudých spolkových silnic. Resort dopravy si od rozšíření výběru mýtného u kamionů slibuje dodatečných 100 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy korun) ročně na investice do silnic.

Vydáno pod