Horší úroda jablek nepotěšila sadaře, láká ale na mošt

Praha - Moštování je oblíbeným způsobem drobných zahrádkářů, jak naložit s jablky, která jsou ke skladování nevhodná. Navíc čerstvě lisovaná šťáva se ve srovnání s kupovaným moštem vyplatí.

I když sklizeň ovoce vrcholí, sadaři z letošní úrody moc velkou radost nemají. Výnosy budou totiž až o třetinu nižší než loni, údajně kvůli počasí. Méně kvalitní jablka, která se nehodí ke skladování, tak lidé raději chodí moštovat. 

Tři koruny za litr

A zatímco v obchodech by zájemci za litr moštu zaplatili desítky korun, jablečný nápoj z vlastní zahrádky je vyjde maximálně na tři koruny. Na jednu lahev moštu padnou až dvě kila jablek, přičemž záleží na odrůdě. 

Nespoléhat se na krabicové džusy z obchodů ale taky znamená čerstvou šťávu rychle spotřebovat. Delší dobu se dá uchovat jen zmražením v PET lahvích, chemickou konzervací nebo tepelnou úpravou. 

Jablka se však objevují i tam, kde by neměla. Třeba v borůvkovém nebo malinovém džemu, levnějšími jablky se pak džemy falšují. A jinde by člověk jablka ani nečekal. Například některé druhy červených krabicových vín se s hrozny ani nepotkaly, protože se vyrábí právě z jablek, rybízu a višní. 

Oblíbené moštování (zdroj: ČT24)