Inflace zpomalila, je nejnižší od března 2010

Praha - Zářijová inflace opět zpomalila, podařilo se jí dosáhnout jen na jedno procento. Meziroční růst spotřebitelských cen byl tak v září nejnižší od března 2010. Proti srpnu podle Českého statistického úřadu klesly spotřebitelské ceny o 0,4 procenta, hlavně kvůli zlevnění dovolených v důsledku končící letní sezony.

„Meziměsíční pokles spotřebitelských cen v oddíle rekreace a kultura ovlivnilo podobně jako v minulých letech hlavně snížení cen dovolených s komplexními službami o 13,4 procenta v důsledku končící letní sezony,“ uvedli statistici. 

Petr Dufek, analytik ČSOB 

„Inflace rozhodně není a nebude problémem ČR. Slabá domácí poptávka drží růst cen na uzdě a inflační tlaky nejsou kromě některých výrob téměř vidět. Nízká poptávka dokonce u řady spotřebního zboží tlačí ceny dolů.“

Další měsíce podle něj nejspíše přinesou opět pokles inflace, který by měl akcelerovat v úvodu příštího roku. Úrokové sazby ČNB tak nejspíše zůstanou na rekordním minimu delší dobu, než se třeba před půl rokem zdálo, dodal.

Meziroční míra inflace v ČR v září 2013
Zdroj: ČT24

Nízké ceny podle ekonomů nejspíše znovu podpoří diskuse o možném oslabení koruny ze strany centrální banky. „Díky potvrzujícímu se oživení ekonomiky ale není nutnost přímých intervencí tak intenzivní. Zatím stále předpokládáme, že ČNB na devizový trh nevstoupí,“ říká analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Logickou reakcí na výrazné zpomalení inflace bylo podle ní oslabení koruny zpátky k 25,56 koruny za euro.

Největší propad cen se objevil u brambor

Co se týče potravin, nejvíce klesaly ceny zeleniny, a to o 5,6 procenta. Brambory dokonce zlevnily o 13,2 procenta. Cenovky na ovoci se pak snížily o 5,1 procenta. „Ceny mouky klesly o 1,2 procenta, jogurtů o 4,5 procenta, cukru o 1,1 procenta, kakaa o 1,7 procenta, kávy o 1,6 procenta, čaje o 2,2 procenta,“ dodal ČSÚ. 

Hranolky
Zdroj: Anja Mia Neumann/ČTK/Picture Alliance

Naopak za růstem inflace stálo hlavně zdražování oblečení a obuvi (o 2,3 procenta a 5,5 procenta). Dražší byly i některé potraviny - vepřové maso (2,7 procenta), mléko (1,7 procenta), máslo (1,6 procenta) a rostlinné tuky (3,5 procenta).

„Jako obvykle na začátku nového školního roku měnily ceníky svých služeb (samozřejmě směrem vzhůru) mateřské školy, družiny, školní jídelny, jazykové školy, internáty, koleje a menzy,“ doplnil hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Ceny dovolených klesly v září ve srovnání se srpnem o 13,4 procenta. Snížily se také ceny mobilních telefonů a telefonických služeb. „Letošní inflace by se tak měla bezpečně udržet pod 1,5 procenta,“ předpovídá analytik Citfin Jiří Šimek.