Tažení proti šmejdům pokračuje, přidali se exekutoři

Praha – Exekutoři zaostřili na společnosti, které lidem nutí za pomoci nekalých praktik předražené zboží. Pořadatelé předváděcích akcí tak častěji končí v exekucích. Mezi nimi i jedna z největších firem v tomto oboru – 1. Česká reklamní společnost. Čelí jedenácti exekucím v celkové výši jeden milion korun.

Ti, kteří na předváděcí akci koupili zboží a od smlouvy odstoupili, mají nárok na vrácení peněz. Často to ale nejde po dobrém – například není možné firmu kontaktovat nebo zastihnout někoho v jejím sídle. Jak takovou situaci řešit? Exekutorská komora radí: Podejte žalobu.

Avšak i v tomto případě platí, že nic není zadarmo. Alespoň do té doby, než soud rozhodne – u vyhraných sporů totiž náklady zaplatí podvodná firma. Právník Stanislav Bradna nicméně upozorňuje, že výsledek pře je vždy nejistý. „Existuje takové přísloví, že do 50 000 se nemá cenu soudit,“ říká.

Když soud rozhodne, že má firma peníze za vrácené zboží zaplatit, a ta to stále odmítá, můžou se zákazníci obrátit na soudního exekutora. „Návrh na zahájení exekuce má jen dvě stránky, stačí vyplnit věřitele, dlužníka, částku, pro kterou má být zahájena exekuce, a samozřejmě nesmí chybět uvedení rozhodnutí soudu,“ vysvětluje mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Pak už mají vše v rukou exekutoři, kteří na společnostech peníze vymáhají. Jejich úspěšnost bývá v případě dluhů po pořadatelích předváděcích akcí vyšší než obvykle. „Spočítali jsme to na 60 až 65 procent. Základní rada je, aby věřitel, tedy člověk, který byl poškozen na předváděcí akci, postupoval rychle. Aby nedošlo k tomu, že ta společnost bude vyprázdněna,“ dodává Báčová.

Exekutorských úřadů, které lidem bezplatně poradí jak postupovat, je v Česku celkem 153. Jejich kompletní přehled naleznete na internetových stránkách www.ekcr.cz.

Exekuce na pořadatele předváděcích akcí (zdroj: ČT24)