Debut britské pošty na burze: Akcie zahájily silným růstem

Londýn - První den na burze zatím znamená pro britskou poštovní společnosti Royal Mail úspěch. Akcie společnosti zahájily silným růstem, když stouply až na 4,5 libry (136 korun), což ve srovnání s cenou stanovenou pro vstup na burzu představuje zisk 36 procent. Nabídka akcií společnosti je jednou z největších privatizací v Británii za několik desetiletí.

Hlavní fakta

  • Cena pro vstup na burzu byla stanovena na 3,3 libry, tedy na horním konci původního rozpětí (2,6 až 3,3 libry).
  • Tržní kapitalizace firmy byla stanovena na 3,3 miliardy liber.
  • Po prodeji akcií by měl britské vládě zůstat v poštovní společnosti podíl 37,8 procenta, pokud bude velká poptávka, ponechá si jen 30 procent.
  • Zaměstnanci získají zdarma 10 procent akcií.

Prudký růst akcií podle agentury Reuters zřejmě vyvolá debaty, zda cena nebyla stanovena příliš nízko. Vláda si již vysloužila za privatizaci kritiku od opozice, která ji obvinila, že chce ošidit daňové poplatníky - odboráři hrozí stávkou.

Současná privatizace je již čtvrtým pokusem o prodej společnosti, jejíž červené poštovní schránky jsou známé po celém světě. Všechny pokusy o prodej firmy zatím ztroskotaly.

Historie Royal Mail spadá do roku 1516, tedy do doby panování anglického krále Jindřicha VIII. Veřejný poštovní úřad byl zřízen v roce 1660. První lepicí poštovní známky byly zavedeny v roce 1840. Royal Mail třídí a dodává dopisy a balíky. Její součástí ale není národní síť poštovních poboček Post Office, která nabízí poštovní, finanční a další služby. Společnost Post Office je samostatná s nezávislým vedením a není na prodej.

Komentář Romana Koděry, makléře Patria Direct (zdroj: ČT24)