Čínští turisté mají rádi luxus, loni u nás utratili 3 miliardy

Praha – Čínští turisté na svých cestách utratí v přepočtu zhruba 2 biliony korun. Během letošního roku jich vycestuje na dovolenou téměř 100 milionů, což je zhruba dvakrát víc než loni. Také Česká republika chce na nové zálibě nelidnatějšího národa planety vydělat. Cestovní agentury proto chtějí Číňany přesvědčit, aby i k nám jezdili častěji.

Největší atrakcí pro Čínany navštěvující Česko jsou bezesporu nákupy. Na jejich turistické mapě proto nesmí chybět Pařížská ulice, Staroměstské náměstí ani Příkopy. Do hlavního města totiž jezdí převážně movitější turisté.

„Číňané tady utratí v průměru přes 15 tisíc korun na jeden nákup. To je v porovnání s Rusy víc jak dvojnásobek,“ uvedl manažer firmy Global Blue pro ČR Jiří Macas. Společně s výdaji za ubytování a jídlo tak jen loni přivezli odhadem tři miliardy korun.

Domů do Číny si turisté nejvíce odvážejí luxusní módu, jako jsou kabelky, hodinky a šperky. Čím dál častěji utrácejí ale i za tradiční výrobky. „Koupili jsme šperky nebo knihy, určitě nás ale na nákupech zajímá i sklo. Jen se nemůže rozhodnout, které si koupíme,“ vypráví Jie Yin z Pekingu. V Praze na dovolené spolu se svými kamarády utratili stovky eur.

Čínští turisté v Česku
Zdroj: ČT24

Podle vládní agentury Czechtourism tři čtvrtiny z nich přijíždějí do Prahy. Kromě metropole se zaměřují na památky, které jsou zapsány v seznamu UNESCO. Velmi často proto jezdí například do Českého Krumlova či Kutné hory. Občas také zavítají do západních Čech, kde vyhledávají lázně.

Ještě v roce 2007 do Česka přijelo zhruba 17 tisíc Číňanů, loni jich bylo 145 tisíc a letos by měl počet překročit 180 tisíc. Podle expertů by jich ale mohlo být ještě víc. Cestovní kanceláře i Czechtourism je chtějí lákat na památky a slavné osobnosti. Pomoct mají i nové webové stránky. „Budou si zde moct najít veškeré informace o atraktivitách v Česku, včetně toho, co zde mohou nakoupit,“ slibuje Markéta Vogelová z Czechtourismu.

Podle Macase je pro větší příliv turistů z Číny nejdůležitější zavedení přímého leteckého spojení. Letiště Praha proto o zavedení přímých linek z Pekingu a Šanghaje už několik několik let jedná. Podle čínského turistického plánu by v roce 2015 mělo vyjet do ciziny kolem 130 miliónů Číňanů, přitom více než dvě stě tisíc z nich by mělo přijet do Česka.

Čínané utrácejí ve světě (zdroj: ČT24)