Za předpovídání cen akcií Nobelova cena pro tři Američany

Stockholm - Nobelovu cenu za ekonomii letos dostali tři Američané - Eugene Fama, Lars Peter Hansen a Robert Shiller. Švédská královská akademie je ocenila za to, že empiricky zanalyzovali vývoj cen aktiv. Cenu za ekonomii uděluje od roku 1968 na památku vynálezce dynamitu Alfreda Nobela švédská centrální banka Sveriges Riksbank. Nepatří tudíž mezi původní ceny určené Nobelem v jeho závěti z roku 1895.

Letošní laureáti si cenu vysloužili za modely předpovídání vývoje cen akcií, úvěrů a nemovitostí. „Není žádný způsob, jak předpovídat vývoj cen akcií a dluhopisů na několik dnů nebo týdnů. Je ale docela dobře možné předpovídat šířeji vývoj těchto cen pro delší časové období, jako třeba na tři nebo pět let. Právě to zjistili a zanalyzovali letošní laureáti – Eugene Fama, Lars Peter Hansen a Robert Shiller,“ odůvodňuje Nobelův výbor letošní udělení ceny za ekonomiku. 

Už na počátku 60. let americký ekonom Eugene Fama upozornil na to, že je extrémně těžké předpovídat vývoj cen aktiv pro krátké období, protože každá nová zpráva či informace se velmi rychle na cenách projeví. Právě tohle zjištění změnilo praxi na finančních trzích.

Laureáti Nobelovy ceny za ekonomii
Zdroj: ISIFA/EPA/CLAUDIO BRESCIANI

V 80. letech pak přišel další americký ekonom Robert Shiller s tezí, že přestože není možné předpovídat vývoj cen na několik týdnů, je to naopak docela dobře možné pro delší časové období. Lars Peter Hansen později vyvinul statistickou metodu, která tuto teorii ověřila.

Ekonomové Fama a Hansen vyučují na Chicagské univerzitě, Shiller působí na Yaleově univerzitě. Na vyznamenané čeká kromě plakety i finanční částka osm milionů švédských korun (téměř 24 milionů korun).

Ke známějším z dnešní trojice nobelistů zřejmě patří Shiller. Spolu s ekonomem Karlem Casem sestavil index cen nemovitostí ve Spojených státech, který nese jejich jména (index Case-Shiller) a každý měsíc ho zveřejňuje agentura Standard and Poor's. Shiller v červnu tohoto roku varoval před možnou novou bublinou na realitním trhu v některých největších amerických městech.

Eugene Fama
*1939
Působí na Chicagské univerzitě. Zabývá se především teorií portfolia a oceňováním aktiv a bývá nazýván „otcem teorie efektivních trhů“. V jejím rámci Fama dospěl k závěru, že na akciovém trhu, kde se pohybuje mnoho dobře informovaných a inteligentních investorů, jsou akcie správně oceněny a reflektují všechny dostupné informace. Je spoluautorem knihy Teorie financí, kterou napsal spolu s Američanem Mertonem Millerem, nositelem Nobelovy ceny za ekonomii za rok 1990.  

Lars Peter Hansen
*1952
Profesor na Chicagské univerzitě, makroekonom, který se zabývá zkoumáním formálních důsledků dynamických ekonomických modelů za podmínek nejistoty. V roce 2008 spoluzaložil univerzitní Institut Miltona Friedmana (v současnosti Beckerův-Friedmanův institut pro ekonomický výzkum). Soustředí se na navrhování a aplikace ekonometrických metod. Je členem Národní akademie věd a Americké finanční asociace.  

Robert J. Shiller
*1946
Profesor ekonomie na Yaleově univerzitě a v Mezinárodním centru pro finance Yaleovy školy managementu. Od 80. let spolupracuje s Národním úřadem ekonomického výzkumu (NBER). Je rovněž spoluzakladatelem a hlavním ekonomem společnosti MacroMarkets LLC. Na počátku 80. let zpochybnil platnost teorie efektivních trhů. Je autorem řady odborných publikací na téma finanční a nemovitostní trhy, finanční inovace či behaviorální ekonomie.

Nobelova cena za ekonomii

  • Uděluje se od roku 1969, celkem jich tedy bylo uděleno 44.
  • Celkem 22krát dostal Nobelovu cenu za ekonomiku pouze jeden laureát. 
  • Cenu získala jen jedna žena, byla to v roce 2009 Elinor Ostromová. 
  • Nejmladšímu laureátovi bylo 51 let, byl to Kenneth J. Arrow, který cenu získal v roce 1972. 
  • Nejstaršímu laureátovi bylo 90 let, byl to Leonid Hurwicz.