Co s nezaměstnaností absolventů? Strany přinášejí různé recepty

Praha – Práci nemá téměř 560 tisíc lidí a jejich počet roste. Politici nezaměstnaným slibují leccos, od podpory kratších úvazků přes pobídky pro absolventy po vyšší minimální mzdu. Nejvíce cílí strany na nezaměstnané absolventy. Volby se blíží, volební kampaň je v plném proudu, a Česká televize proto až do předvečera hlasování bude přinášet recepty jednotlivých politických stran na zásadní témata, která v Česku rezonují. A začínáme právě nezaměstnaností.

Přestože mají mladí absolventi vzdělání, mládí i nadšení do práce, mnozí práci nemají. „Když jsem vystudoval, říkal jsem si, že se budu mít po peněžní stránce dobře, že nebudu mít problém najít pracovní místo, ale realita je trochu jiná,“ komentoval rozčarování Přemysl Dyluš, nezaměstnaný absolvent Ekonomické fakulty Technické univerzity v Ostravě. Obešel řadu pohovorů, rozeslal životopisy, ale ve firmách, stejně jako převážná většina jeho spolužáků, slyší odmítání. „Firmy chtějí zkušené pracovníky, zároveň mladé pracovníky a zároveň chtějí takové dovednosti, které se ve škole není možné naučit,“ dodal Dyluš.

Právě na nezaměstnané absolventy cílí politické strany nejvíc. Například ČSSD jim chce s pomocí Evropské unie nabídnout zaměstnání, další vzdělání nebo stáž do čtyř měsíců od ukončení studia. ODS by naopak chtěla osvobodit od daně z příjmu všechny, kteří začnou do 3 měsíců po státnicích podnikat.

Předvolební pohled na nezaměstnanost (zdroj: ČT24)

Řada politiků se zároveň obrací i na druhou stranu – tedy na zaměstnavatele. Jim nabízí nejrůznější slevy. Budoucí chlebodárce by tak například podle návrhu KDU-ČSL odváděl po dobu dvou let nižší sociální pojištění. ANO zase prosazuje daňové úlevy, a to nejen u absolventů, ale i u lidí nad 50 nebo samoživitelek.

Pokud se člověk stane dlouhodobě nezaměstnaným, měl by si sociální dávky podle většiny politických programů zasloužit. Zemanovci například prosazují zavedení veřejně prospěšných prací, Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury chce, aby dlouhodobě nezaměstnaní opravovali památky. Podle dalších stran by měli spíš uklízet domácnosti nebo pečovat o seniory.

Strany ovšem také hledají klíč k tomu, aby se zaměstnanci měli lépe. Komunisté prosazují přednost pracovních smluv před dohodami. TOP 09 chce zjednodušit naopak ukončení pracovního poměru, kdy by si zaměstnanec mohl vybrat mezi výpovědní dobou a odstupným. Zelení zase navrhují sladit odměny mužů a žen. To vše je zatím pro mnohé hudbou budoucnosti. Pročítají inzeráty a doufají, že se jich to jednou také bude týkat.