Potvrzeno: Telefónica jedná o svém podílu v Česku s PPF

Praha - Španělská Telefónica potvrdila spekulace o tom, že jedná o osudu své české divize s finanční skupinou PPF. Firma oznámila, že zkoumá strategické možnosti pro Telefóniku CR, což zahrnuje i jednání se společností PPF. Dohoda o prodeji podílu není prý ale stále jistá. Už včera informovala agentura Bloomberg o tom, že Telefónica chce prodejem své české odnože konsolidovat celou společnost.

Zpráva společnosti Telefónica pro akciový trh:

„Telefónica zkoumá strategické možnosti v souvislosti se svým podílem v divizi Telefónica Czech Republic, což zahrnuje rozhovory s investiční skupinou PPF. Neznamená to ale, že nakonec dojde k nějaké dohodě.“

Společnost PPF odmítla dnešní zprávy komentovat, zdroj blízký investiční skupině ovšem jednání potvrdil: „Jednání s PPF jsou v pokročilé fázi, ale dosud není rozhodnuto.“ Společnost oznámila zájem vstoupit na trh mobilních operátorů letos na jaře. V dubnu přitom spekulace, že jedná o koupi podílu v Telefónice, ještě PPF vyvracela. Investiční ředitel Robert Ševela tehdy prohlásil, že se společnost soustředí na vytvoření nového mobilního operátora. Společnost ovšem ani dnes jednání s Telefónicou nepotvrdila.

Mluvčí PPF, Radek Stavěl:

„Stále platí to samé - spekulace nekomentujeme.“

Ilustrační foto
Zdroj: Siebert Martin/isifa/Euro

Už včera agentura Bloomberg s odvoláním na nejmenované zdroje informovala, že španělská Telefónica připravuje prodeje 69procentního podílu v Telefónice Czech republic. S jednáními jí prý pomáhají společnosti Goldman Sachs a Société Générale. Tržní hodnota podílu je zhruba 3,6 miliardy dolarů (67,7 miliardy Kč). Společnost prý chce peníze z prodeje použít k dalšímu posilování.    

Prodejem některých svých divizí plánuje firma také snížit horentní zadlužení. Po vlně akvizic minulého desetiletí za 85 miliard dolarů dluh Telefóniky k loňskému 31. prosinci činil 51,3 miliardy eur a stále překračoval hodnotu firmy. Kromě prodeje podílu v Česku se spekulovalo i o případném prodeji irské divize Telefóniky. 

„Prodej tohoto majetku by mohl dávat smysl, protože by Telefónice zajistil větší flexibilitu při zvažování příležitostí k fúzím a akvizicím, a to jmenovitě v Brazílii, kde by mohla využít možného prodeje divize TIM Brasil firmou Telecom Italia,“ komentuje vývoj kolem Telefóniky makléřská společnost Espirito Santo.

Telefónica CR je největší telekomunikační společností v Česku. Na konci letošního června měla v Česku přes 5 milionů zákazníků mobilní sítě a 1,4 milionu lidí u ní má stále pevnou linku.

Vydáno pod