Rusnok: Země V4 jsou nejperspektivnější částí EU

Praha – Země Visegrádské čtyřky jsou regionem s perspektivou výrazného ekonomického růstu v rámci Evropské unie. Na konferenci Zlatá koruna to uvedl premiér v demisi Jiří Rusnok. Potenciál, kterým naše země disponuje, ale podle něj není dostatečně využit. Česko by si mělo silněji uvědomovat ukotvení v integrovaném ekonomickém celku Evropské unie. Právě tento aspekt je v české ekonomice opomíjen. Přitom evropská politika podle Rusnoka není politikou zahraniční, ale domácí, a tak by se k ní i mělo přistupovat.

Česká republika má slovy Rusnoka velké štěstí v tom, že se nachází v regionu s výraznými předpoklady dalšího ekonomického růstu a kvality života. „S premiéry čtyř okolních zemí jsme se shodli, že Visegrádská čtyřka je pravděpodobně nejperspektivnější částí Evropské unie na budoucí období, které by mělo přinést optimističtější vizi ekonomického růstu,“ podotkl. Tento potenciál ale Česko podle Rusnoka nebylo schopno v minulých letech dostatečně využívat, naše perspektiva je i přesto poměrně optimistická.

Česká ekonomika je silně závislá na zahraničním dění

Vliv politiky na malou otevřenou ekonomiku, jako je Česko, je podle premiéra v demisi relativně limitovaný. „Jsme součástí velkého integrovaného ekonomického celku, tedy Evropské unie, jsme malá otevřená ekonomika, která je silně závislá na tom, co se děje ve vnějším prostředí,“ uvedl. Premiér dále řekl, že Česko by se mělo přihlásit k přijetí eura. S tím souhlasí stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek, který na fóru řekl, že ČSSD počítá se zavedením eura v letech 2019 až 2021.

Premiéři zemí Visegrádské čtyřky
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Právě evropský aspekt české ekonomiky je podle něj velmi podstatný. „Domnívám se, že ho v Česku pořád podceňujeme. Nechceme se smířit s tím, že osmdesát procent naší legislativy a toho, co v konečném důsledku ovlivňuje hospodářský život, fakticky vzniká na půdě Evropské unie,“ konstatoval. Zdůraznil zároveň, že dle jeho názoru není evropská politika politikou zahraniční. „Je to naše domácí politika,“ dodal. Jen je otázkou, jak intenzivně jsme se k věcem, které nám posléze vadí, vyjádřili, myslí si.

Vliv politiky na hospodářství roste, může za to nejen krize

Rusnok se zároveň domnívá, že vliv politiky na ekonomiku neklesá, ale roste. „Je to asi přirozené v kontextu doby, kterou zažíváme, tedy doby, která je v poslední době charakterizována z ekonomického pohledu krizí, recesí a také prohloubením ekonomické integrace v rámci Evropské unie,“ dodal Rusnok. České politice podle něj dělá velkou potíž dosáhnout konsenzu napříč politickým spektrem i společenskými skupinami. „Kdybychom se toto lépe naučili, určitě by naše vládnutí bylo o něco kvalitnější,“ podotkl Rusnok.

Rusnok také neopomenul zdůraznit, že stav české ekonomiky zdaleka není černobílý. „Rozhodně nejsme fatálně churavějící ekonomika, která je v neřešitelných makroekonomických nerovnováhách,“ dodal.

Jiří Rusnok na fóru Zlaté koruny (zdroj: ČT24)