Němci si za přirážku na zelené energie příští rok připlatí

Berlín - „Zelená“ energie bude pro německé domácnosti příští rok opět o něco dražší. Provozovatelé rozvodných sítí oznámili, že příspěvek na podporu obnovitelné energie se v roce 2014 zvýší o pětinu. Běžná domácnost tak ročně zaplatí zhruba o 40 eur víc než letos, tj. o více než 1000 korun, .

Příplatek na obnovitelné zdroje energie

  • zaveden v Německu v roce 2000
  • cílem je podpora přechodu z tradičních zdrojů na obnovitelné
  • v roce 2014 se zvýší téměř o pětinu, z 5,23 centu (1,3 Kč) na 6,24 centu (1,6 Kč) za kilowatthodinu

Už letos přitom ekologický poplatek podražil o více než polovinu. A to by mohl být nakonec problém pro novou vládní koalici. Kancléřka Merkelová totiž slíbila, že štědrý systém dotací pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů omezí. 

Teď mají v Německu výrobci solární nebo větrné energie garantované výkupní ceny. Ty jsou vyšší než ceny na trhu a rozdíl se promítá do ceny proudu pro koncové zákazníky v podobě takzvané zelené přirážky. Tu ale nemusí platit firmy s velkou spotřebou elektřiny kvůli tomu, aby byly konkurenceschopné. Za obnovitelné energie tedy nejvíce platí právě domácnosti. 

Německo má přitom v plánu do roku 2030 získávat až 50 procent elektřiny právě z obnovitelných zdrojů. To je mnohem ambicióznější plán, než má Evropská unie. Ta počítá do roku 2020 s nárůstem tohoto objemu na 20 procent.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock
Vydáno pod