Pojišťovny hlásí až o 25 procent více podvodů

Praha - Detektivové tuzemských pojišťoven odhalili jen za letošní rok pojistné podvody za stovky milionů. Současně si všimli, že počet takových případů meziročně narostl od 10 do 25 procent. I nadále převládá klamání v oblasti pojištění aut, nejvíce jich je v Praze a Středočeském kraji. Například podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám nahlásí.

Třeba kontroloři České pojišťovny, která spravuje asi osm milionů pojistných smluv, přišli na podvody za 345 milionů. Dramatický meziroční nárůst podvodné činnosti zaznamenali detektivové hlavně v Ústeckém kraji, konkrétně o 208 procent. Naopak zlepšení v porovnání s loňskem nastalo v kraji Plzeňském, Karlovarském, Jihočeském a Královéhradeckém. Přes 40 procent letos odhalených pojistných podvodů se však odehrálo v Praze a Středočeském kraji.

Detektivové Allianz pak přišli na 1 609 podvodů za 92 milionů korun, zatímco před rokem to bylo 1 102 případů za zhruba 77 milionů. Nejvíce se jich týká automobilů a zdaleka už při nich nejde pouze o navýšené částky za zničené plechy. „Stává se třeba to, že po nehodě někdo poškozenému poradí, aby začal simulovat, a on nám pak tvrdí, že chodí o berlích. My pak zjistíme, že každý den zahajuje ranním joggingem nebo dokonce objíždí jako aktivní hráč sportovní turnaje,“ přiblížil mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Převažují podvody s pojištěním automobilů

V pojišťovně Generali se řešilo celkem 370 pojistných podvodů, zatímco loni touto dobou firma evidovala 251 pojistných podvodů. Podle mluvčího pojišťovny Jiřího Cívky pokračuje trend více podvodů za menší částky. Vedle počtu podvodů však roste i jejich výše. Zatímco za první tři čtvrtletí roku 2012 odhalila Generali podvody za 29 milionů korun, v roce letošním je uchráněná hodnota ještě o deset milionů vyšší.

Nehoda
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock

Nejčastější jsou přitom tzv. oportunistické podvody - to když se lidé pokoušejí využít skutečnou pojistnou událost ke svému obohacení. Když dojde k nehodě nebo úrazu, snaží se částku, kterou by měli od pojišťovny dostat, uměle navýšit. Zpravidla při těchto podvodech jde o desetitisícové částky. "Lidé si neuvědomují, že pojistná událost je považována za podvodnou i tehdy, když se podvodné jednání vztahuje pouze na část pojistného plnění, upozornil Cívka.

U Kooperativy se letos museli zaměřit na 650 nejasných událostí. Celková uchráněná hodnota přesahuje 170 milionů a meziroční růst je téměř čtvrtinový. Nejčastěji vyšetřují fingované dopravní nehody, které tvoří 60 procent všech podezřelých událostí. Během letních měsíců počet podvodů na vozidlech zpravidla klesá. Naopak objevují se případy podvodů u pojištění léčebných výloh v zahraničí nebo odpovědnosti za škody.

Pojistných podvodů přibývá (zdroj: ČT24)

POJISTNÝ PODVOD je trestný čin, za který české soudy každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Soud může za spáchání pojistného podvodu udělit maximálně desetiletý trest.