Nejlevnější oběd naservírují v Pardubicích, nejdražší v Praze

Praha - Obědy v restauracích zdražily, ceny odpoledních menu se zvedly v průměru o necelé čtyři koruny. V průměru tak Češi za oběd zaplatí 85 korun, ukázal průzkum Lunchtime.cz mezi 3 200 restauracemi napříč všemi regiony. Nejvíc se zdražovalo v Praze, na jižní Moravě, na Plzeňsku ale i v Olomouckém kraji.

Právě obědy jsou pro řadu restaurací jednou z nejdůležitějších částí dne. „Více než třetina majitelů restaurací nám sdělila, že podíl denního menu na obratu je více než padesát procent,“ vysvětluje zakladatel a ředitel portálu Lunchtime.cz Igor Třeslín. 

Za obědové hotovky, typicky guláš nebo holandský řízek s kaší, zaplatíte v pražské restauraci v průměru 98 korun. Naopak nejlevněji se dá najíst v Pardubicích, konkrétně za zhruba 75 korun. A kromě Pardubického kraje zaplatí lidé za oběd větší sumy než loni ve všech regionech. 

88 korun za oběd v Brně

Hlavní důvody pro zdražování obědů jsou podle Třeslína rostoucí ceny energií a rostoucí ceny surovin. Oproti loňskému prvnímu půl roku letos obědové nabídky zdražily v 90 procentech restaurací. V Jihomoravském kraji šlo o sedm korun na konečných 88, v Praze taky o sedm korun a v Olomouckém kraji pak o šest korun na 85 korun. 

Kolik platíme za oběd? (zdroj: ČT24)

Marek Janouch, šéfkuchař restaurace Lokál:

„Už to tak není, že by se lidi koukali na to, kolik toho je, jestli toho je hodně, aby se hodně najedli, ale spíš jestli je to dobrý a jestli jim nebude těžko.“

Restauratéři uvádějí, že nehodlají šetřit na surovinách. Češi si totiž kvalitu jídla pečlivě hlídají a podle majitelů restaurací si za dobrý oběd raději připlatí. „Když je jídlo levnější, tak je kvalita trochu horší. Když je dražší, ubývá gramáže. Ale je to lepší – to, co zaplatím, to za to dostanu,“ říká food blogger Josef Drábek. Navíc téměř třetina Čechů si zvykla platit  stravenkami, jejich průměrná hodnota stoupla letos v průměru na 66 korun.