Erár na sobě šetřit neumí, místo osmi miliard uspořil jen jednu

Praha – Ještě na začátku roku ohlašovala tehdejší Nečasova vláda úspory ve státní správě za více než 8,5 miliardy korun. Ministerstva měla ušetřit slučováním úřadů, prodejem nepotřebného majetku a rušením zbytečných agend. Realita je ale jiná, resortům se podařilo uspořit jen necelou miliardu a některé z nich dokonce nesnížily svoje výdaje ani o korunu.

Nečasova vláda letos v lednu schválila, že stát ještě do konce roku ušetří na svém provozu přes 8,5 miliardy korun. Například sloučením státních lázeňských a rekreačních domů pod jednu organizaci, prodejem zámku ve Štiříně u Prahy nebo privatizací vojenských lesů. Jaký je ale reálný stav po devíti měsících? Zcela jiný. Sečteno a podtrženo, resortům se zatím podařilo ušetřit pouze necelou miliardu.

„Těch osm miliard, to byla jen cifra na papíře, to si někdo vycucal z prstu, ty úspory jsou naprosto nereálné,“ říká premiér v demisi Jiří Rusnok. Podle bývalé vicepremiérky Karolíny Peake je i necelá miliarda „lepší než nula“. „Původně jsme navrhovali ušetřit dokonce 16 miliard a jsem přesvědčená, že to skutečně lze,“ domnívá se Peake.

Jak (ne)spořila ministerstva?
Zdroj: ČT24

Nejvíc peněz, skoro 3,5 miliardy, mělo ušetřit ministerstvo obrany – hlavně prodejem vojenských lesů a vojenských opravárenských závodů. Nakonec ale nedošlo k žádné privatizaci. Důvod? Třeba u prodeje vojenských lesů by muselo padnout zatím mlčky uznávané privatizační tabu, jak naznačuje mluvčí úřadu Jan Pejšek: „Je to podle nás příliš citlivá věc, než aby to schválila tato vláda. Proto to připravujeme až pro novou vládu.“

I tak ale resort obrany nakonec ušetřil ze všech nejvíc, přes půl miliardy. Hned za ním se s téměř 162 miliony umístilo ministerstvo vnitra, které mimo jiné zrušilo tři policejní školy. Podle plánu to nicméně mělo být pětkrát víc. „U některých návrhů úspor nám poté, co proběhla analýza, vyšlo, že k úspoře nedojde. Naopak by se to prodražilo,“ argumentuje mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Jak (ne)spořila ministerstva?
Zdroj: ČT24

To ministerstvo zdravotnictví mělo slučováním nemocnic a ústavů ušetřit skoro 130 milionů. Nyní však má v kolonce úspor nulu. Ačkoliv spojení nemocnic už mělo podobu návrhu zákona a bylo schváleno vládou, podle mluvčí úřadu Viktorie Plívové se vlivem politické situace už nedostalo k projednání ve sněmovně.

Jak ukázal materiál, který zítra dostane na stůl kabinet v demisi, neušetřily ani resorty průmyslu, zemědělství a práce. Poslední jmenovaný měl utratit o miliardu méně změnou systému pro výplatu sociálních dávek. „Je zřejmé, že právě kvůli řešení výplaty dávek k úsporám nedojde,“ potvrdila mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Jedno je už teď jisté – o efektivnějším provozu rekreačních domů nebo prodeji zámeckého komplexu ve Štiříně rozhodne až vláda, která přijde po předčasných říjnových volbách.

Úspory ve státní správě tématem Událostí (zdroj: ČT24)