Školní obchody: Studenti prodávají, co se naučili

Praha - Školní obchody zažívají nebývalý rozmach. Studenti řemesel v nich prodávají to, co vyrobí při vyučování. Dají se tak například nakoupit zákusky od budoucích cukrářů nebo nábytek od studujících truhlářů. Podle ředitelů vydělávají školám obchody i stovky tisíc ročně a žáky lépe připraví na jejich profesi.

S tím, jak kvůli potravinovým skandálům klesá důvěra lidí ve velké výrobní koncerny a hypermarkety, roste obliba zboží právě od studentů. Například budoucí děčínští cukráři mají vlastní obchod. „Je to pro mě motivace, když se moje výrobky prodávají dál,“ říká budoucí cukrářka Jana Čermáková. 

A zboží od studentů si pochvalují i samotní zákazníci, a to nejen proto, že je levnější než v běžném obchodě. Nabídka v cukrárně se mění. Záleží na školních plánech a na tom, co studenti potřebují procvičit. Školní cukrárna nahrazuje tradiční učňovské praxe. Učitelé tvrdí, že majitelé skutečných provozoven studenty pouštěli jen k pomocným pracím, takhle si ale studenti vyzkoušejí přímo reálný provoz. 

Události o školních obchodech (zdroj: ČT24)

Na provozu školní cukrárny se navíc podílejí i ostatní obory, například nábytek vyrobili budoucí truhláři, prodávají tu budoucí prodavači a výzdobu udělali budoucí fotografové. 

Podobných cukráren je v Ústeckém kraji sedm. Další školy nabízejí řemeslníky, vyrobí nábytek nebo ušijí šaty. Svůj obchod má v Děčíně i zahradnická škola. Prodává sazenice, které vypěstovali studenti ze semínek, nebo přebytky ze zahrad. Květiny nebo ovocné stromky jsou tu navíc i několikanásobně levnější než v profesionálních zahradnictvích.

Třeba ve střední vinařské škole ve Valticích se zase žáci starají o hrozny už na školní vinici, sledují výrobu, plní školní víno do lahví a někteří z nich ho i sami prodávají. 

Do supermarketů se ale ze školní produkce skoro žádné výrobky nedostanou. Školy totiž nejsou schopny dodávat tak velké množství, aby se supermarketům spolupráce s nimi vyplatila. Zájemci tak musí přímo ke zdroji.