Katalog kradených věcí ze silnic a železnic, zastaví zloděje?

Praha - Ředitelství silnic a dálnic plánuje přitvrdit proti zlodějům kovů. Spolu se Svazem měst a obcí připravuje speciální katalog, ve kterém budou fotky nejčastěji kradených věcí. Výtisk dostanou i policejní hlídky, při kontrole ve sběrnách snadněji poznají vybavení ze železnice nebo z dálnice.

Co nejčastěji končí ve sběrnách:

  • Víko od kanálu
  • Trubky odvodnění mostu
  • Bubnový tlumič nárazu

Škody dosahují ročně až několika milionů korun. „Slibujeme si od toho větší informovanost ať už směrem k policii nebo ke sběrnám. Samozřejmostí je i snížení počtu těch krádeží,“ říká mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Poslední případ z dálnice D8 u Ústí nad Labem: Před třemi týdny tam zloději za plného provozu ukradli 130 mříží od kanálů v místech, kde auta jezdí 130 km/h. Zbyly po nich jen odkryté díry a škoda za 200 tisíc korun. Po týdnu, když se zloději na dálnici vrátili, je policisté chytli přímo při činu.

Stejně lákavým lovištěm je pro sběrače kovů železnice. Nejčastěji kradou kabely a kolejové spojky. „Vyčíslení škod, které jsou prokazatelně na železniční infrastruktuře, je v letošním roce 31 milionů korun,“ upozornil generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Jiří Kolář.

Díky novému katalogu už budou policisté přesně vědět, co mají hledat. Doporučují, aby stejný seznam dostali i majitelé sběren. Už by se totiž nemohli vymlouvat, že nevěděli o tom, že vykupují kradené věci.

Policejní hlídky by měly katalog kradených věcí dostat během dvou měsíců. Pak s ním vyrazí na kontrolu do sběren.