Nepřítel podnikatele? Časté změny daní

Praha - Časté změny daní jsou největším nepřítelem podnikatele. Problémem nejsou ani tak vyšší sazby, jako spíš náročná administrativa. Za velmi nejistý považuje český daňový systém 70 procent firem. Posun k daňové stabilitě by podle nich nejvíc přispěl ke konkurenceschopnosti Česka. „Jestli se daň změní o jedno procento nahoru nebo dolů, to zvládneme. Co nás ale nesmírně obtěžuje, jsou neustálé změny, které toto provázejí,“ říkají nespokojení podnikatelé.

Místo do práce už letos třikrát na školení o novinkách v daních a vyplňování formulářů. Podle výrobce fréz Jaromíra Horského z pražských Modřan je toho moc - jak školení, tak daňových změn.

Jednou z letošních novinek je to, že firmy musí kvůli daňové kontrole peníze svým dodavatelům posílat jen na státem schválený účet. Původně mělo pravidlo platit od dubna. Když se podnikatel na vše připravil, stát ho posunul na říjen a nakonec na příští rok. Porovnávat čísla účtů na internetu by měly firmy nově při jakékoliv platbě.

„Nevím, kde se bere posedlost politiků změnami daní. Kdybychom se na to vykašlali a nechali lidem klid na práci, byli bychom na tom líp,“ prohlásil již dříve analytik Aleš Michl. Politici podle něj berou zvyšování či snižování daní jako prostou trojčlenku a neberou v potaz to, že se ekonomika v různých situacích chová různě, a změny ji navíc spíš rozkolísávají.

Právě časté změny a náročná byrokracie vadí na českém daňovém systému podnikatelům nejvíc. Za velmi nestabilní ho považuje 70 procent firem, o 10 procent víc, než je evropský průměr. Češi teď ani neví, jak budou některé daně platit v novém roce. „Máme zákonná opatření schválená Senátem a budeme čekat, jestli je schválí nová Poslanecká sněmovna,“ říká ředitelka v daňovém oddělení Deloitte ČR Radka Mašková.

Změny daní jako strašák pro podnikatele (zdroj: ČT24)