Víte, co jíte? Určitě? Trh zaplavily desítky odlišných značek

Praha – Zdravé potraviny by zákazníci v obchodech už neměli hledat tak dlouho. Zdraví prospěšné výrobky nesou logo Vím, co jím a signalizují tak, že obsahují málo živočišných tuků, sodíku a přidaného cukru. Značka potravinám nezvedá cenu a na své produkty ji lepí už tři stovky výrobců.

Zdravý životní styl a správná životospráva je kumšt. Pro většinu spotřebitelů symbolizují tyto hodnoty třeba müsli tyčinky obsahující cereálie a vlákninu. Naproti tomu ale mají vysoké množství cukru. Stejné je to i s balenými krabicemi ranních cereálií – obsah vlákniny často dorovnává opět cukr. Ke snadnější orientaci v obchodech by teď mělo zákazníkům pomoct logo Vím, co jím. 

Než si jej ale výrobek může nalepit, musí projít laboratorní analýzou, která musí potvrdit minima přidaného cukru a sodíku. Záleží také na typu obsažených tuků, protože ty živočišné mohou být na škodu. Pokud je člověk dlouhodobě jí v nadměrném množství, mohou působit jako spouštěč civilizačních chorob, jako např. onemocnění srdce nebo cukrovky. 

„Víme, že ta orientace na obalech je velmi složitá, protože tabulka nutričního složení není jednoduchá. Logo může tu orientaci zjednodušit,“ míní manažerka Vím, co jím Marie Vladyková. 

Svou roli v tom ale hraje i obsah éček a glutamátů, kterými se většinou nahrazují živiny v levných výrobcích. Zákazníci se snaží hlídat i toto, a tak je s orientací ve zboží stále problém a po lidech se vyžaduje větší pozornost, aby se v záplavě značek zdravých potravin dokázali zorientovat.

Potravinové značky na každém rohu (zdroj: ČT24)