Protesty v Brazílii – důvodem je obří naleziště ropy

Brazílie - Bouřlivé protesty zřejmě čekají brazilské město Barra da Tijuca. Ropná společnost Petrobras chce dát do aukce průzkum ropného pole Libra. Pracovníci brazilské státní firmy jsou ale proti. Devadesát procent zaměstnanců společnosti od čtvrtka stávkuje. Obrovské ložisko ropy brazilská státní firma Petrobras objevila před šesti lety. Podle odhadů skrývá na 12 miliard barelů ropy.

Společnost Petrobras kvůli stávce omezila těžbu ropy, ovšem trvá na jejím zachování. Vláda vyslala policisty a vojáky, aby uklidnili situaci a zajistili klidný průběh aukce. Registrační poplatek necelých tisíc dolarů za účast v aukci zaplatilo podle tamních médií jen 11 společností, přestože jich britská vláda očekávala přes 40. 

Brazilská vláda i tak ale očekává zisk až 7 miliard dolarů. Pole Libra je jedno z největších ropných podmořských nalezišť, která byla objevena před šesti lety v oceánu jihovýchodně od Ria de Janeira. Podle odhadů skrývá na 12 miliard barelů ropy. Pokud by se odhady potvrdily, zdvojnásobila by Brazílie své ropné rezervy. 

Brazilský ministr pro energetiku a doly Edison Lobao:

„My si přivlastňujeme toto obrovské bohatství, které je pod oceánem a pevninou. Pokud bude i nadále ležet, nic z toho nebude.“

Jenže pracovníci firmy jsou připravení bojovat proti tomu, aby společnost prodala práva na průzkum ropných polí zahraničním společnostem. Brazilský prezident se obává bouřlivých protestů. Zaměstnanci většiny z 12 rafinérií Petrobrasu stávkují už od čtvrtka. Někteří dokonce okupují ministerstvo energetiky.

Protesty v Brazílii – důvodem je obří naleziště ropy (zdroj: ČT24)