Britové se jádra nebojí, reaktory jim postaví Francouzi

Londýn – Británie se dohodla s francouzskou EDF na stavbě dvou jaderných reaktorů. Nová zařízení v Somersetu by společně měla vyrábět asi pět procent elektřiny v zemi. Funkční by měla být zhruba 60 let. Nová elektrárna Hinkley Point C v Somersetu bude přitom první stavbou jaderné elektrárny v Evropě od neštěstí v japonské Fukušimě.

Zatímco jinde v Evropě po havárii ve Fukušimě v roce 2011 jaderný průmysl skomírá – Německo od jádra ustupuje úplně, Itálie ruší výstavbu jaderné elektrárny a Francie omezuje podíl jaderné energie - Británie naopak výrobu energie z jádra rozšiřuje. 

V Hinkley jsou plánované nové dva reaktory, každý s kapacitou 1,6 gigawattu, které by měly dodávat elektřinu zhruba 60 let. Oba dva reaktory zvládnou přitom vyrobit pět procent celkové produkce elektrické energie v zemi, dosud se elektrárna v Hinkley na produkci podílela pouze jedním procentem.

Stavba za 16 miliard liber (asi půl bilionu korun), je součástí vládního plánu na odklon země od fosilních paliv směrem k energii s nízkými emisemi oxidu uhličitého. V příštích deseti letech by měla vláda nahradit pětinu starých a neekologických elektráren. 

Hinkley Point C
Zdroj: ZUMA/Simon Chapman/ČTK

Novou elektrárnu postaví konsorcium v čele s EDF, rozhodla britská vláda. Dalšími členy konsorcia jsou čínské společnosti China General Nuclear Corporation (CGN), China National Nuclear Corporation (CNNC) a francouzská společnost Areva. „Je to poprvé, kdy jaderná elektrárna v této zemi nebude postavena z peněz britských daňových poplatníků,“ zdůrazňuje ministr pro energetiku Edward Dawey. Rozhodnutí nicméně ještě není konečné. Společnost EDF ještě musí zájem o zakázku potvrdit, projekt pak musí schválit ještě Evropská komise.

Britská vláda jednala s EDF více než rok o minimální ceně za elektřinu vyprodukovanou novými reaktory. Nakonec zní dohoda 92,5 libry za každou megawatthodinu, která se v Hinkley vyrobí. Cena by ale klesla na 89,5 libry, pokud by se EDF podílela na stavbě nové jaderné elektrárny Sizewell v Suffolku. Cena by se totiž snížila díky sdíleným nákladům na obou projektech.

Stavba v Hinkley by měla zaměstnat 25 tisíc lidí, do budoucna by pak v samotné elektrárně mohlo nově najít práci až 900 lidí. Francouzská společnost EDF od převzetí British Energy na přelomu let 2008 a 2009 provozuje v Británii 15 jaderných reaktorů.

Rozhovor s Pavlem Zámyslickým (zdroj: ČT24)