Amazon v Česku zaměstná až deset tisíc lidí

Praha – Americký internetový obchod Amazon plánuje nejpozději ve druhé polovině příštího roku otevřít v Česku dvě nová distribuční centra pro evropské zákazníky. Budou v okolí Prahy a Brna. Do tří let od otevření v centrech vzniknou až 4 000 nových dlouhodobých pracovních míst a dalších 6 000 sezonních pracovních míst především pro předvánoční období. Amazon už má v tuzemsku centrum pro vrácené zboží, nachází se poblíž Letiště Václava Havla.

„Firma reaguje na rostoucí poptávku napříč celou Evropou a nová centra jí zajistí dodržení závazku rychlých a spolehlivých dodávek zboží pro evropské zákazníky,“ uvedl Amazon.

Distribuční centra v České republice se stanou součástí sítě 25 podobných provozů rozmístěných v sedmi evropských zemích. Amazon bude v tuzemsku hledat pracovníky pro příjem, kompletaci a balení zboží, volná jsou stále také místa manažerů a vedoucích týmů.

„Společnost nyní zahájí proces náborů zaměstnanců na tyto pracovní pozice. Následně v dubnu 2014 bude společnost pokračovat v najímání pracovníků pro navazující pozice,“ upřesnil největší a zároveň jeden z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeho šéf Jeff Bezos firmu založil v roce 1994.

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala považuje otevření center za příznivé pro české firmy, které své zboží na Amazonu prodávají nebo to v budoucnu plánují. „Nová logistická centra v České republice je posunou o velký krok blíže k zákazníkům napříč celou Evropou,“ myslí si Cienciala.

Amazonu se líbí poloha České republiky

Pražské distribuční centrum bude umístěno v Dobrovízi, v těsné blízkosti skladu pro vrácené zboží v sousedství Letiště Václava Havla. Společnost si prostory pronajme od společnosti Panattoni Europe. Distribuční centrum v Brně se bude nacházet nedaleko centra města u dálnice D1. Prostory v moravské metropoli poskytne Amazonu firma CTP Invest.

Podle předsedy dozorčí rady Asociace realitních kanceláří Ivo Gavlase budou tyto realitní zakázky patřit mezi ty největší, které byly v Česku po roce 1989 realizovány. „Pozemky už jsou dávno připravené a developeři jenom čekají na to, až se objeví nájemce, pro kterého to budou moci postavit,“ říká Gavlas.

Každé ze dvou distribučních center bude mít plochu zhruba 95 000 metrů čtverečních. „Za rozhodnutím umístit nová centra do Prahy a Brna stojí vedle dostupnosti kvalitních pracovníků také poloha České republiky v srdci Evropy a snadné propojení s dalšími klíčovými trhy,“ vysvětlil Amazon.

„V Česku tak velká logistická centra samozřejmě existují. Výjimečné na tom bude to, že je bude mít jeden nájemce,“ dodává Gavlas.

Výstavbu velkých logistických center plánuje Amazon také v Polsku – počátkem října oznámil, že v příštích dvou letech vybuduje u našich severních sousedů tři areály. V každém z nich zaměstná zhruba 2 000 lidí na stálo a další 3 000 přijme na sezonu. Média rovněž dříve spekulovala o tom, že Amazon chce do Česka přemístit logistická centra z Německa. Firma ale oznámila, že nehodlá uzavřít žádný ze svých již existujících provozů v EU.