Jídlo prolezlé červy mělo skončit v asijských restauracích

Praha - Celní správa zabavila v Praze tuny plesnivého jídla nebo čínských potravin napadených červy. Kontejner s tímto obsahem mířil do asijských restaurací. Podle celníků jde o největší zásilku nebezpečných potravin, která letos do Česka doputovala.

Zboží, které dnes vybalili pražští celníci ze zabaveného kontejneru z Asie, se hemžilo brouky, šváby a červy. Rýže se ztrácela v množství roztočů, těstoviny nebo ořechy byly plesnivé. „Jsou tady i kuřecí pařáty, sladké brambory, jazyky z kachen. Ve většině případů je to zboží buď napadeno plísní, nebo hmyzem,“ potvrzuje vedoucí celního odboru Josef Vachtl. 

Zabavené potraviny směřovaly do asijských bister a restaurací v České republice. Konzumace plísní je přitom riziková a může vést až k nádorovým onemocněním. „V čínské kuchyni se používá obrovské množství koření, to znamená, že chutě jsou takové, že to strávník vůbec nemusí poznat, o to je to nebezpečnější,“ varuje Pavel Kohout z Centra výživy Thomayerovy nemocnice. 

Majitel zboží navíc v dokladech uvedl, že veze jen tři druhy potravin. A třeba k dovozu čajů nebo léků neměl ani potřebné oprávnění. 

Zboží teď prozkoumá Potravinářská inspekce a rozhodne i o případné pokutě. Ve stejnou dobu, kdy do Česka putoval kontejner napadených potravin z Asie, z Česka pryč směřovaly sýry obsahující bakterie salmonely. Ty zase zastavili polští veterináři. Od pražské firmy z Kyjí se objevilo 158 kilogramů různých sýrů. Jednalo se o sýry typu oštěpek nebo koliba. Nabízely se i v Česku, hlavně na trzích. Ty, které firma neprodala, už stáhla z oběhu.

Plesnivé jídlo napadené červy (zdroj: ČT24)