Solární elektrárny ze vzduchu - fotky americké vlády jako důkaz machinací

Praha - České úřady chtějí usvědčit pomocí družicových snímků ze satelitu americké vlády podezřelé solární elektrárny z neoprávněného pobírání dotací. Snímky, které používá americká armáda, mají ukázat, zda podezřelé solární parky mohly vyrábět proud v době, kdy pobíraly dotace. Na snímky si Energetický regulační úřad připravil 120 tisíc korun. Prověřovat jimi chce dotace za miliardy, a to několik let nazpět. Podle informací České televize má o fotky solárních elektráren zájem také protikorupční policie.

Energetický regulační úřad (ERÚ) podezírá některé výrobce z toho, že úmyslně falšovali data, aby dostali větší podporu. Fotografie z výšky 500 kilometrů mají teď případné podvody odhalit. Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka přibližuje: „První snímky, které jsme viděli, mají rozlišení 1 ku 50 centimetrům. Jsme schopni na délku lidské paže vidět, zda tam nějaké zařízení bylo nebo nebylo.“ 

A to i zpětně. Všichni provozovatelé družicových dat mají totiž i archivní snímky. Od začátku provozu družice se ukládají jednotlivá družicová data. Někdy třeba i 20 let dozadu. Experti tedy fotografie podrobně prozkoumají a budou hledat, zda mohly být elektrárny funkční, třeba jestli byly zapojené střídače. „Bude to pro nás velmi významný podpůrný důkaz pro naše řízení o případném odebrání licence vybraným subjektům,“ říká Chvojka. 

Pavel Patřičný, Aliance pro energetickou soběstačnost:

„Je potřeba oddělit ty, kteří zdánlivě spáchali nějaký podvod, od 25 tisíc poctivých fotovoltaiků, do kterých je kopáno už tři roky. Je to na orgánech, aby tu věc vyšetřily a řekly, ten je vinen a ten není.“

Úřad má podezření, že některé elektrárny v době, kdy už měly pobírat dotace, ještě ani nebyly hotové. Chvojka zmínil případy, kdy se údajně solární panely demontovaly a stěhovaly: „Jiné subjekty nám daly podnět, abychom elektrárny prošetřili. Chtěli jsme nějaký nezávislý a nezpochybnitelný způsob, jak zjistit, zda v roce 2010 skutečně ty elektrárny stály… Určitě víme, že některé elektrárny byly ve vysokém stupni rozestavěnosti, majitelé musí říct, jestli se v rozhodném období daly dokončit.“ 

Úřad si chce z výšky prohlédnout 46 lokalit. Mezi desítkami podezřelých elektráren jsou i solární zdroje ČEZU. Státní společnost to zatím komentovat nechce. Ale několik desítek fotovoltaických firem už prověřuje policie. Ta má na podezřelé solárníky dokonce speciální tým se speciálním jménem - Záření. 

Policejní mluvčí Vlasta Suchánková:

„V souvislosti s jedním trestním oznámením jsme už zahájili úkony trestního řízení pro podezření z konkrétního trestného činu, v těch ostatních případech probíhá zatím standardní šetření. “

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Energetický regulační úřad upozornil, že až 1500 elektráren mohlo požadovat vyšší dotace, než na jaké mají podle skutečně vyrobené energie nárok. A tyto možné úniky dokládá nižším počtem dnů, kdy skutečně v tuzemsku svítilo slunce. 

O tom, že se výnosy počítají v miliardách, svědčí i data za letošní rok. Výrobci elektřiny z obnovitelných zdrojů získají letos na dotacích a dalších platbách od státu 44 miliard korun. Většina z této částky - zhruba 25 miliard - jde přitom právě na solární elektrárny. 

Podle informací České televize se o satelitní záběry zajímá také protikorupční policie. Kamera amerického radaru by ovšem mohla dostihnout i šéfku úřadu, která si záběry objednala, Alenu Vitáskovou. Ta je obviněná z údajného podvodu při udělování licencí fotovoltaikům. Sama vinu odmítá.  Na fotografiích by přitom mohly být právě i zdroje, kvůli kterým musí předsedkyně k soudu. 

Velké rozšíření solárních elektráren v letech 2009 a 2010 vedlo k razantnímu zvýšení celkové částky, která míří na podporu obnovitelných zdrojů. V letošním roce se jedná o 44,4 miliardy korun, z toho 11,7 miliardy platí stát ze státního rozpočtu a zbytek spotřebitelé v cenách elektřiny. Poplatek na obnovitelné zdroje kritizují průmyslové podniky, podle nich kvůli tomu české firmy ztrácí konkurenceschopnost.