Martin Roman by měl opustit čelo dozorčí rady ČEZu, nástupcem Mejstřík

Praha - Martin Roman v pátek údajně odejde z čela dozorčí rady ČEZ. Týdeník Ekonom uvedl, že ho má nahradit Michal Mejstřík. Podle tří na sobě nezávislých zdrojů Ekonomu se Romanova rezignace připravuje. Tím by se definitivně uzavřelo jeho téměř desetileté působení v největší české energetické skupině.

Roman zatím nechtěl spekulace tisku potvrdit. „Takové fámy jsou před každým jednáním dozorčí rady. Nikdy jsem je nekomentoval a nebudu to dělat ani tentokrát,“ reagoval v SMS zprávě. Jako šéf ČEZu a předseda představenstva skončil už v září roku 2011, předtím firmu vedl po dobu sedmi let. Následně obsadil funkci předsedy dozorčí rady a novým ředitelem se stal dlouholetý Romanův spolupracovník Daniel Beneš.

prof. Ing. Michal Mejstřík, CSc.

Michal Mejstřík se narodil 6. června 1952. Od roku 1997 je profesorem ekonomie Univerzity Karlovy v Praze, kde přednáší kurzy bankovnictví a financí. Tamtéž v letech 1993–2010 jako ředitel vybudoval prestižní české univerzitní pracoviště - Institut ekonomických studií FSV UK. Je členem Společnosti evropských univerzit pro finanční výzkum (SUERF).

Zdroj: vlada.cz

Zítra se ukáže, zda má Ekonom pravdivé zdroje

Mluvčí ČEZu Ladislav Kříž novinářům pouze potvrdil, že se v pátek koná řádné zasedání dozorčí rady společnosti. „Na programu je pouze kooptace na volné místo v radě, jiné změny ve složení na programu nejsou,“ dodal. Podobně „citlivé“ body se na program jednání zařazují až na poslední chvíli, píše Ekonom.

Jasný komentář zatím nezazněl ani od Mejstříka: „Nesmíte se na mě zlobit, ale na to se musíte zeptat někoho jiného. Nejsem tím, kdo na tuto otázku může odpovědět.“ Podle informací Ekonomu se však v minulých dnech začal Michal Mejstřík se situací v ČEZu seznamovat.

JUDr. Martin Roman 

Martin Roman se narodil v roce 1969. Předsedou dozorčí rady ČEZ je od září 2011, předtím byl v letech 2004 až 2011 předsedou představenstva a generálním ředitelem společnosti. Kvůli svému postavení v čele polostátní energetické firmy i vztahům s politiky býval označován za jednoho z nejvlivnějších lidí českého byznysu.

Absolvent Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze začínal kariéru jako ředitel prodeje českého zastoupení firmy Wolf Bergstrasse. Poté působil jako generální ředitel a člen představenstva a. s. Janka Radotín (1994 až 1999), byl členem představenstva Banky Haná (1996 až 1997), předsedou představenstva a generálním ředitelem Škody Plzeň (1999 až 2000), předsedou představenstva a generálním ředitelem a. s. Škoda Holding (2000 až 2004) či členem dozorčí rady a. s. České dráhy (2007 až 2009). V minulosti byl mimo jiné i viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy.

Kroky Rusnokovy vlády (v demisi)?

Navíc o „stažení“ Martina Romana z dozorčí rady se mluví už několik měsíců. Na začátku srpna o jeho dalším setrvání v ČEZu zapochybovali premiér v demisi Jiří Rusnok i ministr financí v demisi Jan Fischer. „Nevím, jestli razantní, ale změny budou. Dozorčí rada dnes už neodráží zástupce státu nebo odborníky. Nevím, co je soukromý lékař ze severní Moravy za TOP 09 za odborníka na energetiku,“ řekl Rusnok v narážce na Martina Bajgara, který je členem dozorčí rady od června 2012.

Rusnok se přímo k Romanovi vyjádřil tak, že problémem je jeho nejasný vztah ke státu: „Martin Roman nesporně odborník je. To je jiná věc. Otázkou je jeho vztah k českému státu, do jaké míry může reprezentovat zájmy hlavního akcionáře. To je pro mě otázka a s tím se budu chtít důkladně seznámit, a až přijde čas, určitě se tam nějaké změny odehrát mohou. Ale není to tak akutní jako jinde.“

Hlavní sídlo ČEZu
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Vizitka ČEZu

  • největší tuzemská energetická firma 
  • loni hospodařila s čistým ziskem 40,2 miliardy korun, letos očekává jeho snížení na 37,5 miliardy korun
  • majoritním vlastníkem je stát, který ve společnosti drží zhruba 70 procent akcií