Španělská ekonomika se probouzí k životu

Madrid - Španělská ekonomika je venku z recese. Oznámila to tamní centrální banka. Během července až září si mezičtvrtletně polepšila o 0,1 procenta. To naznačuje, že ekonomika země se poprvé po víc než dvou letech probouzí k životu. Současná vláda ale varuje, že do kondice se bude vracet národní hospodářství velmi pomalu.

Španělská ekonomika se dostala do problémů na konci roku 2008 po kolapsu realitního trhu. Zkrachovaly tisíce firem a miliony lidí přišly o práci. Ostrou zkouškou si prošly i španělské banky a samotná vláda. Ta musela kvůli záchraně národní ekonomiky zavést úsporná opatření a začít s reformami. Teď se zdá, že léčba konečně zabrala.  

„Export a cestovní ruch jsou teď hlavními motory španělské ekonomiky. Ta přestala klesat, a jak potvrdila Banco de Espaňa, pomalu začíná oživovat,“ říká španělský premiér Mariano Rajoy. „Je to první krok k překonání krize. A budeme-li v této cestě pokračovat a neslevíme z našich priorit, najdeme způsob, jak se dostat z krize co nejrychleji a vrátit se zas do toho Španělska, které miluje zaměstnanost, ekonomický růst,“ doplňuje optimismus i španělský ministr financí Cristóbal Montoro. 

Ze dna se ale bude španělská ekonomika zvedat podle premiéra Rajoye pomalu. Od roku 2008 se propadla o 7,5 procenta. A nezaměstnanost se během krize vyšplhala k 26procentní hranici. Navzdory oživení počet lidí bez práce zatím ale neklesá.   

V příštím roce by si měla španělská ekonomika podle oficiálních vládních odhadů připsat zhruba 0,7 procenta. Spoléhá hlavně na rostoucí export a na další úsporná opatření. Že přibudou nová pracovní místa, se zatím ale nečeká. 

Studio ČT24 o španělské ekonomice (zdroj: ČT24)