Titul MBA: Londýnské univerzitě stačí 136 tisíc, studium netřeba

Londýn - American University of London údajně umožňuje zájemcům koupit si bez studia prestižní titul MBA (Master of Business Administration). K tomuto závěru dospěli autoři investigativního pořadu Newsnight britské televizní stanice BBC. Novináři školu nachytali přihlášením fiktivního studenta, kterým byl ve skutečnosti pes. Škola si prý za udělení titulu účtuje 4 500 liber, tedy zhruba 136 000 korun.

Škola se však po reportáži ohradila s tím, že není „falešná“ a že svým dálkovým postgraduálním studiem poskytuje kvalitní kvalifikaci v různých oborech. Na svém webu současně uvádí, že se na ni obrátilo více než sto tisíc studentů z celého světa. Ujišťuje, že všechny její kurzy se řídí přísnými kritérii s cílem poskytnout kvalitní vzdělání za dostupnou cenu.

Jenže redaktoři BBC zjistili, jak snadné je dostat se na tuto univerzitu, získat kvalifikaci a nemuset se vůbec učit. Vypracovali životopis pro neexistujícího poradce pro oblast řízení Petera Smitha z jižního Londýna, který předtím absolvoval jinou univerzitu a má 15 let praxe. Životopis přiložili k vyplněné žádosti o studium a odeslali spolu s 50 librami na registrační poplatek.

American University of London
Zdroj: ČT24/AUOL

Reportéři přihlásili ke studiu psa

K žádosti však nemohli připojit požadovanou fotografii, protože Peter byl ve skutečnosti pes. I tak univerzita za čtyři dny odpověděla, že Peter byl na základě svých dosavadních studií a zkušeností přijat do postgraduálního programu a že získá titul MBA asi dva týdny poté, co zašle škole 4 500 liber. „Nemusí dělat žádný kurz,“ potvrdil po telefonu reportérovi BBC představitel univerzity.

American University of London nejspíš ani není v Londýně fyzicky přítomna. Podle pořadu Newsnight škola telefonické rozhovory uskutečňuje z anglického města Beaconsfield. Konkrétně z místa, kde je i banka, do které se posílají univerzitě peníze. „Univerzita“ navíc uvádí, že ji uznávají tři různé americké instituce. Ovšem ty jsou podle BBC samy neoficiální a neuznané. Instituce má sice zakázanou činnost v pěti státech USA, britské zákony ale podle BBC zřejmě neporušuje.