Česko si se svými potravinami nevystačí - je libo brazilské kuře?

Praha - Potravinová soběstačnost Česka se zhoršuje. Například vepřového masa už se dováží skoro polovina z toho, co se tady spotřebuje. A podobné je to s ovocem a zeleninou. U té se řadíme k nejméně soběstačným státům v unii. Jen za prvních šest měsíců letošního roku se k nám dovezly potraviny za 86 miliard korun. A to je o 3,5 miliardy víc než loni.

Mléko a hovězí jsou jediné dvě suroviny živočišného původu, se kterými si samo Česko vystačí. Podobně je to i s obilovinami, řepkou olejnou, chmelem nebo mákem, část se jich dokonce i vyváží. S jinými potravinami je to ale o poznání horší. 

Zelenina patří mezi potraviny, ve kterých Česko soběstačné není. Třeba mrkve se dovezlo spolu s řepou a celerem jen od ledna do srpna za skoro 600 milionů korun. Ještě víc se v Česku objevuje zahraniční cibule, brambory nebo rajčata. „Na to, že jsme byli na začátku 90. let soběstační a byli jsme vlastně zelinářská velmoc, tak je to poměrně tristní stav,“ komentuje to mluvčí ministerstva zemědělství Dana Večeřová. 

A podobné to je s vepřovým masem. Dnes stojí českého chovatele vykrmit jedno sele až o třetinu víc než zemědělce v zahraničí. A výsledek je vidět na pultech obchodů. Nejvíc masa ze zahraničí najde zákazník právě u chladícího boxu s vepřovým masem. Víc než půlka je z dovozu, hlavně z Polska. A tak i některé šunky s označením CZ se vyrábějí z dovezených prasat. A podobný osud mají i některé mléčné výrobky. „Česká republika čerstvé mléko exportuje a za hranicemi se zpracuje do podoby mléčných výrobků - ať jde o jogurty nebo sýry,“ vysvětluje mluvčí Potravinářské komory ČR Jarmila Štolcová. 

Maso se přitom do Česka dováží třeba až z Brazílie, ta je největším exportérem kuřat. Aby se dostala do Česka, musejí přitom strávit přes 14 hodin v letadle. Jen od ledna do července se letos kuřecího právě z Brazílie dovezlo necelých 10 tisíc tun. To je zhruba 17 procent veškerého drůbežího masa z dovozu. „Hovězí a drůbeží z Brazílie… To jsou tak vzdálená teritoria a přitom jsou to komodity, které u nás umíme vyprodukovat, moc logiky to nemá,“ konstatuje agrární analytik Petr Havel. 

České, nebo brazilské?

Když se takové brazilské kuře u nás rozporcuje, automaticky získává označení původu Česko. A podobně je to třeba s kyselými okurkami, stačí je v Česku jen přebalit a jsou označené původem z Česka. Podle pěstitelů se tak dostanou do tuzemských sklenic i láku třeba okurky z Indie.

A že nemusí být maso z dovozu vždycky v pořádku naznačuje i třítýdenní kontrola drůbežího. Státní veterinární správa našla v kuřecím mase z Polska v pěti případech salmonelu. Inspektoři odhalili v dovozovém mase celkem pětadvacet problémů - většinou v dokumentaci. Mimořádnou akci nařídil ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman. Reagoval tak na případ ze začátku října, kdy úřady vrátily do Polska tuny závadného kuřecího masa.

Události o potravinové soběstačnosti (zdroj: ČT24)