Motivace pro nové solárníky - méně papírování a další výhody

Praha - Výhodnější podmínky pro majitele a méně papírování jsou hlavní cíle společného projektu Energetického regulačního úřadu a České fotovoltaické asociace, který by měl motivovat nové zájemce o solární energii. Majitelé by tak místo dotování obnovitelných zdrojů mohli i několik stovek ročně vydělat.

Zdroj elektřiny přímo na střeše vlastního domu je pro mnoho domácností dosud nesplnitelný sen. Kvůli dlouhé návratnosti investice a únavnému běhání po úřadech mnoho z nich svůj plán vzdalo. Nový projekt by to ale mohl změnit. 

Martin Laštůvka, místopředseda Energetického regulačního úřadu, říká: „V příštím roce 2014 již nebude žádná finanční podpora pro fotovoltaické elektrárny. Tento projekt má za cíl vytvořit takové podmínky nefinanční podpory obnovitelným zdrojům, především fotovoltaice, tak, aby bylo zapojování výhodné i bez podpory formou výkupních cen.“ 

Majitelé rodinných domů by nově nemuseli vlastnit povolení k podnikání v energetice, jako tomu bylo dosud. Zbavili by se tak zdlouhavé administrativy. Významným bodem projektu by mělo být i zapojení takzvaných smart-grids, neboli chytrých sítí. 

„Od celkové spotřeby, která je na účtu, by se odečetl objem energie dodané do přenosové soustavy. Majitel elektrárny by tak zaplatil pouze rozdíl v této spotřebě,“ vysvětluje tajemník České fotovoltaické asociace Tomáš Baroch. 

Projekt by podle odborníků mohl přinést první výsledky během několika měsíců. Související legislativní kroky ale budou probíhat během celého příštího roku. 

Motivace pro nové solárníky - méně papírování a další výhody (zdroj: ČT24)
Vydáno pod