Martin Roman odstoupil z dozorčí rady ČEZu

Praha - Bývalý generální ředitel ČEZu Martin Roman odchází z dozorčí rady tohoto polostátního energetického gigantu. Předsedou kontrolního orgánu největší energetické firmy v zemi byl od září 2011. Novými členy rady se stali Michal Mejstřík a primátor Chomutova Jan Mareš. Post předsedy dozorčí rady zůstane dočasně neobsazený, prozatím ji bude řídit místopředseda Václav Pačes. Nového šéfa rady jmenuje až příští šéf státní pokladny. Roman byl přitom ve vedení firmy téměř deset let a k odchodu z dozorčí rady se rozhodl už před několika měsíci.

Podle Romana šlo o dlouho zvažovaný a připravovaný krok. „Po téměř deseti letech práce ve vrcholných orgánech společnosti jsem se rozhodl definitivně opustit skupinu ČEZ a naplno se věnovat jiným projektům. Uzavírám tak jednu dlouhou profesní etapu, po dobu které jsem měl tu čest být součástí rozvoje jedné z nejúspěšnějších firem v České republice,“ vysvětlil Roman.

Navíc pro svůj krok už byl rozhodnutý delší dobu: „Dnešní den jsem si pro odchod nevybral náhodou. Nechci, aby bylo mé čistě osobní rozhodnutí spojováno s politickými vlivy z jedné či druhé strany. Proto jsem se rozhodl odejít v době, kdy žádné politické tlaky nejsou. Samotné rozhodnutí odejít z dozorčí rady ČEZu jsem učinil a oznámil premiérovi již na jaře letošního roku.“

Ladislav Kříž, mluvčí Skupiny ČEZ

„Dozorčí rada ČEZu dnes projednala a vzala na vědomí odstoupení Martina Romana z funkcí člena i předsedy dozorčí rady. Následně kooptovala Michala Mejstříka a Jana Mareše jako její nové členy. V současné době jsou tak v dozorčí radě obsazena všechna místa. Až do zvolení nového předsedy ji bude řídit její místopředseda Václav Pačes.“

Dozorčí rada odcházejícímu předsedovi poděkovala za jeho dlouholetou a usilovnou práci ve prospěch akcionářů a klientů skupiny ČEZ. „Během jeho působení (Romana) ČEZ přinesl do veřejných rozpočtů 357 miliard korun na daních a dividendách. Z pohledu dozorčí rady je však zásadním hodnocením i investiční rating a ten je pro Martina Romana skvělou vizitkou. ČEZ je jedinou z velkých evropských energetických společností, které se během posledních 10 let rating nezhoršil – ČEZu se dokonce rating od roku 2004 navzdory krizi zlepšil,“ prohlásil Pačes.

Zkušený manažer byl předsedou představenstva a generálním ředitelem společnosti v letech 2004 až 2011. Kvůli svému postavení v čele polostátní energetické firmy i vztahům s politiky býval označován za jednoho z nejvlivnějších lidí českého byznysu.

„Plně respektuji rozhodnutí Martina Romana ukončit své působení v dozorčí radě ČEZu,“ prohlásil ministr financí v demisi Jan Fischer a dodal: „Děkuji panu Romanovi za 10 let v čele ČEZu, během kterých se mu podařilo vybudovat silnou, stabilní a respektovanou společnost… Jmenování nového předsedy po dohodě s premiérem Rusnokem přenechám novému ministru financí, který vzejde z předčasných voleb.“

Seznamte se s novými členy dozorčí rady

Michal Mejstřík je profesorem ekonomie Univerzity Karlovy v Praze, kde přednáší kurzy bankovnictví a financí. Zde také vybudoval a několik let vedl prestižní Institut ekonomických studií FSV UK. V posledních letech působil jako externí konzultant mezinárodních organizací (USAID, Světové banky, Evropské komise ve středovýchodní Evropě i Asii), české vlády a řady korporací, ať už samostatně, nebo prostřednictvím společnosti EEIP. Michal Mejstřík byl v roce 2010 zvolen předsedou Mezinárodní obchodní komory ČR. Od března 2011 je rovněž předsedou dozorčí rady Českého aeroholdingu.

Mejstřík nahradil v dozorčí radě Jana Kohouta, který se už při jmenování ministrem zahraničí svého členství vzdal.

Jan Mareš je nyní primátorem statutárního města Chomutov. Předtím působil jako ředitel Střední školy energetické a stavební v Chomutově. Mimo jiné je předsedou Komory statutárních měst a obcí ČR a místopředsedou Svazu měst a obcí ČR. Je rovněž předsedou Rady Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.

Vizitka JUDr. Martina Romana 

Martin Roman se narodil v roce 1969. Předsedou dozorčí rady ČEZu je od září 2011, předtím byl v letech 2004 až 2011 předsedou představenstva a generálním ředitelem společnosti. Kvůli svému postavení v čele polostátní energetické firmy i vztahům s politiky býval označován za jednoho z nejvlivnějších lidí českého byznysu.

Absolvent Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze začínal kariéru jako ředitel prodeje českého zastoupení firmy Wolf Bergstrasse. Poté působil jako generální ředitel a člen představenstva a. s. Janka Radotín (1994 až 1999), byl členem představenstva Banky Haná (1996 až 1997), předsedou představenstva a generálním ředitelem Škody Plzeň (1999 až 2000), předsedou představenstva a generálním ředitelem a. s. Škoda Holding (2000 až 2004) či členem dozorčí rady a. s. České dráhy (2007 až 2009). V minulosti byl mimo jiné i viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy.

Komentář Vladimíra Hronka, místopředsedy dozorčí rady ČEZ (zdroj: ČT24)