Toyota byla „bezohledně lhostejná“, soud jí vyměřil trest

Oklahoma - Automobilka Toyota zaplatí odškodné ve výši 56 milionů korun. Za nehodu z roku 2007, při které zemřel jeden člověk, prý mohla porucha. Kvůli té auto samovolně zrychlovalo. Verdikt soudu v americké Oklahomě tak znamená další šrám na pověsti automobilky. Toyota musela od roku 2009 kvůli závadě svolat ke kontrole už miliony vozů, zatím její prodeje stále rostou a pozice světového lídra si stále drží.

Při nehodě byla zraněna řidička a její spolujezdkyně zahynula. Případ je jedním ze stovky podobných žalob podaných kvůli závadě vozů Toyota odhalené v roce 2009. Je to poprvé, kdy soud při posuzování těchto kauz rozhodl v neprospěch automobilky.

Toyota byla bezohledně lhostejná

Porota v Oklahomě dospěla k závěru, že Toyota byla „bezohledně lhostejná“ k právům druhých. Automobilka bude muset zaplatit sankce za své chování, které budou stanovené při dalším slyšení. Podle žaloby nehodu vozu Camry způsobil defekt na elektronickém ovládání systému kontroly vozu, o kterém Toyota věděla, avšak před veřejností tyto informace utajila.

„Image Toyoty je skutečně pošramocená od roku 2009. Od té doby je diskutována kvalita jejích aut. Podobné problémy mají ale i ostatní automobilky, takže to není na světovém trhu nic výjimečného. Na světové úrovni nelze odhadnout, zda tato pošramocení ohrozí pozici firmy jako světové jedničky ve výrobě automobilů. Firma spíš prodává více a světové prvenství si stále drží,“ tvrdí Erich Handl, šéfredaktor Automakers.