Britové si posvítí na zdravotní turistiku, tahá jim z kapes stamiliony liber

Londýn - Velká Británie se chystá omezit takzvanou zdravotní turistiku. Její systém lékařské péče totiž umožňuje cizincům, aby řadu služeb využívali zdarma. Státní rozpočet to však ročně stojí stamiliony liber. Vláda proto chystá přísnější pravidla pro zahraniční pacienty a systém spoluúčasti na pojištění.

O příliš štědrém zdravotním systému se ve Velké Británii mluví už dlouho. Vládní studie, která jeho celkové náklady za péči o cizince vyčíslila, ale několikanásobně překonala dřívější odhady. Podle ní stojí péče o cizince Británii až 500 milionů liber ročně - to je asi 15 miliard korun. Od pacientů se přitom vybere jen 16 procent z této částky.

„Zpráva je velmi detailní a zevrubná. Jasně ukazuje, že v našem zdravotním systému je velká mezera mezi počtem zahraničních pacientů, kteří ho využívají, a objemem peněz, který se za služby vybere,“ říká britský ministr zdravotnictví Jeremy Hunt.

Vláda se proto v rámci nového imigračního zákona, který má platit od příštího roku, chce zaměřit i na systém zdravotnictví. Nově by měli zahraniční studenti platit 150 a lidé s dlouhodobými pracovními vízy 200 liber ročně do zdravotního pojištění. S novými pravidly a hlavně důsledněji by se také měly vymáhat platby od krátkodobých turistů.

Zdravotní turistika v Británii (zdroj: ČT24)

„Bude jedině správné, když se srovnají podmínky mezi domácími a zahraničními klienty zdravotnických služeb. Proč by na to měli doplácet Britové?“ doplnil Hunt.

Analytici a některé lékařské organizace ale mají k vládním plánům výhrady. Tvrdí, že náklady jsou vyčísleny nepřesně, a varují před vedlejšími dopady reforem.

„Samozřejmě že princip je správný. Léčit zahraniční klienty zadarmo je pro nás velký luxus. Ale čísla, která vláda ukazuje, jsou podle našeho názoru spíš odhady než reálné propočty. Opravdu si nemyslíme, že rozdíl může být až 500 milionů liber,“ tvrdí Chaand Nagpaul, šéf britské Gps Committee.