Stát pošle stranám za hlasy voličů skoro půl miliardy

Praha - Stát letos zaplatí stranám za hlasy voličů ve sněmovních volbách více než 483 milionů korun. Rozdělí si je 11 uskupení, která získala nad 1,5 procenta hlasů. Úspěšnějších osm formací bude každoročně pobírat taky příspěvek na činnost a sedm seskupení, která se dostala do sněmovny, bude dostávat i dotace za mandáty. Na jeden je příspěvek 855 000 korun.

Před třemi lety poslal stát devíti stranám za hlasy celkem asi 502 milionů korun. Letos dostane nejvíc opět ČSSD, a to asi 101,7 milionu. Na 15,9 milionu dosáhne Strana zelených, která bude jako jediná ze stran mimo komoru pobírat i roční příspěvek na činnost 6,2 milionu.

Na roční příspěvek dosáhnou strany se ziskem nad tři procenta hlasů. Od této hranice se postupně zvyšuje od šestimilionového základu na nejvyšších deset milionů korun. Tuto sumu budou dostávat každý rok sněmovní strany a hnutí.

Za hlasy ještě dostanou asi 13,2 milionu korun Piráti, 12,8 milionu korun Svobodní a 7,5 milionu korun SPOZ.

Zákon tuto dotaci charakterizuje jako příspěvek na úhradu volebních nákladů. Podle dříve zveřejněných odhadů nákladů stran na kampaně by je měl pokrýt například ČSSD, ANO, KSČM, TOP 09, Úsvitu a KSČM, naopak ODS nebo SPOZ nikoli.

ČSSD, TOP 09 i ODS tratí miliony na mandátech 

Za mandáty poslanců bude dostávat ČSSD ročně asi 42,7 milionu, ANO 40,2 milionu, KSČM 28,2 milionu a TOP 09 přes 22,2 milionu korun. Občanským demokratům bude stát vyplácet přibližně 13,7 milionu, lidovcům a Úsvitu zhruba po 12 milionech korun. Z uskupení, která figurovala ve sněmovně i v minulém volebním období, si polepšili jen komunisté. Výpadek budou mít ČSSD i TOP 09 a největší ODS - přes 30 milionů korun ročně.

ODS zažije utahování opasků v praxi. Modrý pták asi bude hledat nové hnízdo

Členové grémia ODS se už shodli, že jejich strana bude muset po volebním neúspěchu začít šetřit. Občanští demokraté dostanou letos od státu přes 38 milionů korun, což je hlavně v porovnání s rokem 2006, kdy dostala 189 milionů, pakatel.

Připadá v úvahu snížení počtu zaměstnanců i opuštění sídla v Praze na Pankráci. „Necháme si určitě zpracovat nějaký přehled, jak se vyvíjí rozpočet hlavní kanceláře ODS, s čím můžeme počítat, v jaké fázi jsme se splácením a kolik nás celkově stála kampaň. Až nám dojdou účty, tohle všechno si srovnáme,“ řekla místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Loňské hospodaření ODS skončilo ztrátou přes 43 milionů korun.

Podle šéfa senátorského klubu Jaroslava Kubery by ale strana neměla šetřit na regionálních manažerech, kteří zajišťují technický chod strany. „Skromnější podmínky nám jistě neuškodí. Jestli se odstěhujeme (ze sídla na Pankráci), mrzet mě to nebude,“ poznamenal Kubera.