Kompania Weglowa chce zrušit sedm tisíc pracovních míst

Katovice - Polská těžební společnost Kompania Weglowa se hodlá do roku 2020 zbavit téměř poloviny ze svých 15 dolů a zrušit zhruba 7 000 pracovních míst. To odpovídá přibližně 12 procentům její současné pracovní síly. Podle agentury Reuters je Kompania Weglowa největším těžařem uhlí v EU.

Plánovaná opatření mají firmě pomoci obnovit ziskovost. Kompania Weglowa se nyní podobně jako konkurenti potýká s poklesem cen uhlí. Společnost v srpnu uvedla, že kvůli propadu cen uvažuje o žádosti o státní pomoc. Za prvních devět měsíců letošního roku vykázala čistou ztrátu 295 milionů zlotých (5,5 miliardy korun).

Firma upozornila, že již v příštích dvou letech chystá mimořádná opatření, díky kterým by na konci roku 2015 mohla být na provozní úrovni zisková. „V konečném výsledku by Kompania Weglowa ráda snížila počet zaměstnanců na zhruba 50 000 ze současných více než 57 000,“ uvedl náměstek šéfa podniku Marek Uszko.

Horníci sice mají podle Uszka pracovní místa do roku 2015 zaručena, musejí však počítat s přesuny mezi jednotlivými doly. Počet provozovaných dolů hodlá firma snížit na osm ze současných 15. Do 19. listopadu pak představí restrukturalizační plán zástupcům zaměstnanců. Odboráři již dříve uvedli, že jsou kvůli hrozbě zániku pracovních míst připraveni stávkovat.

S nízkými cenami uhlí se potýká rovněž česká těžařská skupina New World Resources, která vlastní společnost OKD. Firma letos oznámila, že se rozhodla uzavřít ztrátový Důl Paskov na Frýdecko-Místecku, ve kterém pracuje přes 2 000 lidí.