Světová banka: Ráj pro podnikání je v Singapuru, v Česku je to čím dál horší

Washington – Singapur je podle Světové banky místo, kde se podniká nejsnáze na planetě. Velmi příznivé podmínky jsou také v Hongkongu či na Novém Zélandu, příliš slavné to naopak pro podnikatele není v Česku. V hodnocení nazvaném Doing Business se oproti předchozímu roku propadlo o sedm příček na 75. místo, celkově je to sice nad polovinou žebříčku, ze států OECD je však poslední.

Ze srovnání podmínek a omezení, jež kladou jednotlivé země při podnikání, zjistila Světová banka, že se zmenšují rozdíly mezi ekonomikami s vysokými příjmy a rozvíjejícími se zeměmi.

V první desítce zemí, kde se nejsnáze podniká, je sice osm bohatých států jako Singapur, USA nebo Norsko, ale také Malajsie a Gruzie. Světová banka také pochválila Filipíny, Rwandu či Rusko, které vylepšují předpisy, aby podpořily podnikání a obchod. Největší zlepšení oproti minulému roku potom instituce zaznamenala na Ukrajině.

Filip Fyrbach, makroekonomický analytik, GE Money Bank

„Hodnotících kritérií je deset a nevím, jestli je to dostatek na to, aby se jimi dala popsat celá ekonomika. 75. místo není nijak valné, na druhou stranu když se podíváme na jednotlivé položky, je vidět, že si ČR zásadním způsobem oproti minulému roku nepohoršila.“

Petronas Towers
Zdroj: Hemera/ISIFA/Thinkstock

Česko, nepodnikatelů ráj

Na 75. příčku ze 189 hodnocených zemí zařadila letos Světová banka Česko. Pochválila sice zlepšení v zahraničním obchodování a v řešení platební neschopnosti, současně se jí však nelíbil vývoj v sedmi z deseti sledovaných kategoriích. Největší pokles zaznamenala v kategorii registrace nemovitostí a v kategorii zakládání firmy. Výsledkem tak je ztráta sedmi příček. Mezi zeměmi OECD je Česko podle Světové banky k podnikatelům nejméně přívětivé a patří také mezi nejhorší mezi státy, které banka charakterizuje jako země s vysokými příjmy.

KOMPLETNÍ ŽEBŘÍČEK SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT ZDE.

Zpráva Doing Business 2014 hodnotí státy, resp. jejich ekonomiku podle deseti oblastí regulace podnikání jako placení daní nebo úroveň překážek pro začínající podnikatele. „'Doing Business' není o menší regulaci, ale o lepší regulaci,“ charakterizovala Světová banka svůj žebříček. Právě podoba žebříčku však některým zemím vadí a výbor, který banka vytvořila pro zhodnocení metodologie a kvality zprávy, doporučil jeho zrušení. Dal za pravdu státům, které si stěžují, že hodnocení nespravedlivě stigmatizuje rychle rostoucí mladé ekonomiky.

Námitky vůči srovnání států do žebříčku vadí například Číně, která v letošním hodnocení skončila až na 96. místě.

Komentář Filipa Fyrbacha (zdroj: ČT24)