Ukrajina zase nezaplatila. Žene Evropu k další plynové krizi?

Kyjev - Ukrajina dál dluží Rusku za plyn, tamní vývozce Gazprom ještě nedostal peníze za srpnové dodávky. Ukrajina měla poslední možnost zaplatit prvního října, peníze ale stále chybí. Pokud se spory nevyřeší, mohla by se podle analytiků část Evropy ocitnout znovu bez dodávek, a to včetně Česka.

Válka o plyn se mezi Ruskem a Ukrajinou táhne už od roku 2006. Tehdy zastavila Moskva kohoutky do celé Evropy. Teď se země už přou kvůli nezaplaceným účtům. „Jsme nesmírně znepokojení současnou situací kolem ukrajinských plateb za ruské dodávky plynu,“ uvedl šéf společnosti Gazprom Alexej Miller. 

Michal Šnobr, analytik, J&T Banka

"Střední a východní část Evropy je na dodávkách závislá. V okamžiku, kdy dodáváte energetické médium a někdo vám neplatí, tak jednou z cest je zavřít kohoutky. Dlouhodobější odstavení by ale mohl být problém i pro Českou republiku."  

Podle Ukrajiny je plyn z Ruska drahý, jen loni země spotřebovala téměř o osm procent méně než rok předtím. Tamní průmysl navíc využívá stále více své zdroje paliv a zásoby uhlí. Levnější energie hledají už delší dobu i některé další evropské země. 

Vrtná souprava na Sibiři
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock

Zpečetí (drahý) ruský plyn osud Gazpromu? 

„Zájem o ruský plyn kvůli vysokým cenám v Evropě dlouhodobě klesá. Do budoucna to znamená, že pokud se za tyto ceny neudá plyn na dalších trzích mimo Evropu, tak Gazprom nečeká žádná ekonomická budoucnost,“ vysvětluje poradce v oboru plynárenství Vratislav Ludvík. 

Měl by se Gazprom bát zkapalněného plynu? Více se dočtete zde.

Gazprom z Ruska dodává do Evropy asi jednu třetinu celkového objemu plynu. Je jeho hlavním dodavatelem pro řadu zemí ve střední a východní Evropě, včetně České republiky, Polska a Maďarska.

Ukrajina nezaplatila za ruský plyn (zdroj: ČT24)