E15: Schyluje se na českém komoditním trhu k otřesu?

Praha - Třem ze sedmi aktivních komoditních burz v Česku hrozí odebrání licence. Podle deníku E15 o ni kvůli podezření z porušení zákona můžou přijít mimo jiné burzy Profit a Praha, které obchodují s energiemi. V takovém případě už by na trhu zůstala jediná burza, na které se dají nakupovat plyn a elektřina pro konečnou spotřebu.

Správní řízení se týká například Komoditní burzy Profit, kterou prošetřuje ministerstvo průmyslu a obchodu kvůli asi 20 porušením zákona o komoditních burzách. „Novelou z roku 2011 jsme dostali jako státní dohled silnější pravomoci. Začali jsme proto s kontrolami, a správní řízení je jejich výsledkem,“ vysvětlil Pavel Kavina, který má na ministerstvu burzovní dohled na starosti.

Resort má pochybnosti o správnosti jmenování vedení burzovní komory Profitu nebo výběru obchodního systému. Profit zvolil pronájem části systému, který spravuje jeden ze zakladatelů burzy, firma Ensytra. Podle státu to nezaručuje nestrannost. Šéf burzovní komory Profitu Ondřej Grohar ale vyloučil, že by Ensytra díky správě systému mohla ovlivňovat obchody. „Ty jsou plně v režii generálního sekretáře burzy.“

Zbylá dvě řízení vede ministerstvo zemědělství s Obchodní burzou Hradec Králové a Komoditní burzou Praha, která se zabývá i obchodem s energiemi.

Dana Večeřová, mluvčí ministerstva zemědělství 

"Pochybení, která jsou Komoditní burze Praha přičítána, jsou takové povahy, že v okamžiku, kdy jsou potvrzena, je jedinou možnou sankcí odebrání státního povolení k provozování burzy. Nejde o nedostatky, které lze dodatečně odstranit."

V prvním případě se ministerstvo průmyslu zatím nechce vyjadřovat, kdy správní řízení skončí. Pokud rozhodne o odejmutí státního povolení, je KB Profit odhodlaná bránit se rozkladem a jít ke správnímu soudu. Bylo by to poprvé, kdy bude muset zákon o komoditních burzách soud vykládat. I proto půjde o významné rozhodnutí pro budoucnost komoditních burz na tuzemském trhu.