V žateckém Trianglu se bude skladovat zkapalněný plyn

Ústí nad Labem - Průmyslová zóna Triangle u Žatce bude mít dalšího významného nájemníka, tentokrát by tam mělo vzniknout velkokapacitní úložiště zkapalněného zemního plynu za více než osm miliard korun. Vybudovat ho chce společnost Develops s. r. o. Zastupitelé Ústeckého kraje totiž souhlasili s převodem vlastnictví příslušných pozemků a uzavřením budoucí kupní smlouvy. Ovšem k plánu se ještě musí vyjádřit ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Zahájení výstavby je plánováno na konec druhého čtvrtletí roku 2014. Celková výše uvažované investice přesahuje osm miliard korun,“ píše se v podkladových materiálech pro zastupitele. Celkem se má vybudovat 24 nádrží o kapacitě 816 tisíc metrů krychlových, úložiště plynu by pak mělo zaměstnat 50 lidí.

Společnost Develops má zájem o pronájem pozemků s následným prodejem na ploše L v Trianglu o rozloze zhruba 36,26 hektaru. Prodejní cena dotčených pozemků činí podle znaleckých posudků 400 korun za metr čtvereční, nájemní cena činí 20 korun za metr čtvereční. „Celkový předpokládaný finanční výnos z případného prodeje pozemků pro uvažovaný investiční záměr bude tedy činit 145,035.600,- Kč,“ uvádí dokument.

Až bude vydáno stavebního povolení, společnost si chce od kraje rezervované pozemky pronajmout. A po zkolaudování stavby by je pak měla odkoupit.

Průmyslová zóna Triangle u Žatce
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/Lidové noviny

(PŘÍLIŠ) SMĚLÉ PLÁNY

Průmyslová zóna Triangle vznikla na místě bývalého vojenského letiště, odkud operovaly stíhačky MiG-29 žatecké Tygří letky. Podle devět let starých plánů Ústeckého kraje měla stát 1,3 miliardy korun a nabídnout 13 000 pracovních míst. To se ale zatím nepodařilo. Zóna už stála 2,2 miliardy korun. Státní dotace se vyšplhala na téměř 1,7 miliardy korun, zbytek zaplatil Ústecký kraj. Zaměstnáno tu bylo v polovině roku asi 900 lidí.

Koncem loňského roku ukončil v Trianglu provoz Panasonic, o místo tehdy přišla více než pětistovka lidí. Smlouvu na pronájem hal po Panasoniku podepsala skupina Grammer, německý výrobce automobilových komponentů. Společnost chce do Žatce sloučit výrobu ze současných tří závodů v Česku a Německu. Prostory si pronajala na 15 let od skupiny CTP, která je nedávno od Panasoniku odkoupila.

Střídání nájemníků

O Triangle mají zájem i jiní investoři. Například přes 500 pracovních míst chce v průmyslové zóně vytvořit americká společnost Johnson Controls. Chce tu rozšířit nynější výrobu palubních přístrojových desek a dveřních panelů pro automobilový průmysl, během tří let chce investovat asi 1,3 miliardy korun. Stát tuto investiční pobídku podpoří částkou 63,4 milionu.