Lahvové pivo podraží. Cílem je větší konzumace točeného v hospodách

Praha - Cena piva půjde nahoru, největší český pivovar Plzeňský Prazdroj zdražuje lahvové a plechovkové pivo. Ostatní pivovary se do zdražování moc nehrnou, protože na trhu panuje velká konkurence. Od prvního listopadu se cenovky zvýší i o korunu. Důvod? Snaha vrátit Čechy zpátky do hospod k točenému pivu. „Cena sudového a tankového piva zůstává v současné době beze změny,“ podotýká Kateřina Krásová, mluvčí Plzeňského Prazdroje.

Točené chutná líp než z lahve a jeho prodej živí mnohem víc lidí. Jenže do hospod teď Češi chodí stále míň a pivo pijí doma. Jak tento trend jednoduše změnit? Zdražit jen to balené. „Cena sudového a tankového piva zůstává v současné době beze změny,“ říká Kateřina Krásová, mluvčí Plzeňského Prazdroje.

Jak půjdou ceny nahoru a která piva v sortimentu zdraží, bude záležet i na obchodnících.  Zvyšování cen ale postihne třeba i pivo balené v plastových lahvích. Pivo v plastu je mezi zákazníky stále oblíbenější. Dnes se takto prodá téměř desetina veškerého piva v Česku.

Směrem nahoru se pohnou také ceny nealkoholického piva. Ostatní výrobci se do zdražování lahvového a plechovkového piva moc nehrnou - důvodem je podle Jana Šuráně, prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů, především těžká konkurence, která v daném segmentu panuje. Český zákazník je citlivý na cenu a jakékoli zdražení se může projevit v poptávce.

„Historicky se vždy pilo pivo nejvíc v restauracích. Jenže tohle pravidlo platilo naposledy před pěti lety. V roce 2009 byla spotřeba 51 procent v restauracích a 49 v lahvích,“ říká výkonný ředitel Českomoravského svazu minipivovarů Vladimír Balach.

Jakému pivu dají Češi přednost?
Zdroj: ČT24

Současné zdražení přibližně o korunu ale nový trend těžko otočí. Lidé totiž změnili životní styl a hlavně šetří. Nejlevnější výčepní pivo se dá dnes v obchodě sehnat už za 6 korun. V restauracích ceny startují na dvacetikoruně.

Lihoviny dostanou nové označení

Nová pravidla o značení lihovin dostala konkrétní obrysy. Vyšla totiž vyhláška, která zpřesní pravidla, jak budou vypadat kolky. Kontrolní pásky na lahvích bude stát tisknout na ceninovém papíře s ochrannými prvky. Nalepené budou tak, aby se při otevření poškodily. Tam, kde se budou lahve značit, musí mít výrobce kamerový systém napojený na celníky, což by ale mohl být problém například pro malé rodinné likérky. Zákon začíná platit už 1. prosince. Výrobci a distributoři z něj ale moudří nejsou.

Kam nainstalovat kamery, zatím není jasně dáno. Stejně tak bude záležet na celnících, do jakých provozoven budou kamery povinně instalovány. Nová pravidla sice komplikují život i poctivým výrobcům, pomůžou ale zmírnit strach z pančovaného alkoholu. „Proč my, výrobci, kteří jsme nic neudělali, máme být sledováni jako nějací zlosynové,“ ptá se Zdeněk Hanzlík, výrobce lihovin Prima ovocná palírna.

Každá láhev bude muset od 1. prosince letošního roku mít navíc 12místní individuální kód, který prozradí výrobce a distributora, datum objednání kontrolních pásek i obsah lihu. Celý pásek je elektronicky čitelný a informace si může každý spotřebitel dohledat už v průběhu prosince na internetových stránkách celní správy.

Životopis lahve na pásce musí obsahovat:

  • 12 místní kód z čísel a písmen
  • první až čtvrté místo znamená číslo osoby povinné líh označovat
  • páté až osmé místo je datum objednávky kontrolních pásek
  • deváté až dvanácté místo bude referovat o obsahu lihu

Jak spotřebitel pozná, že lahev prošla kontrolou a je tedy zaevidovaná a její obsah není nebezpečný?

Páska musí být přelepená přes uzávěr a celé hrdlo tak, aby nebylo možné lahev otevřít. Páska je také z daleko tenčího ceninového papíru, který se při neoprávněné manipulaci ihned poškodí. Od začátku letošního roku zabavili celníci Moravskoslezského kraje 240 000 litrů nelegálního alkoholu. Stát by tím na dani přišel o 63 milionů korun.