Dělníci na stavbách pracují načerno - celníci to odhalí za pár minut

Praha - Převážná většina firem, které zaměstnávají cizince, porušuje zákon. Kontroly celníků v Pardubickém kraji odhalily, že firmy neplní svou oznamovací povinnost. Dělníci ze zemí mimo Evropskou unii, kteří si většinou přivydělávají na stavbách, často nemají ani povolení k práci či pobytu. Ročně úřady odhalí stovky takových případů. Během jedné kontroly dělníků v Pardubicích celníci během pár minut odhalili 13 dělníků, které zaměstnavatel pravděpodobně nenahlásil.

Případ na Pardubicku:

Nečekaná kontrola celníků přerušila práce na staveništi v Pardubicích. Každý cizinec musel ukázat své doklady. „Při příjezdu na stavbu si necháme svolat zahraniční dělníky, pak probíhá samotný akt kontroly, to znamená lustrace osob a předkládání patřičných povolení,“ popisuje Roman Šťovíček, zástupce ředitele Celního úřadu pro Pardubický kraj.

Stačilo pár minut, aby celníci zjistili, že třináct dělníků ze Slovenska zaměstnavatel zřejmě vůbec nenahlásil úřadům. Výsledek? Na základě předložených dokladů a písemností vzniká důvodné podezření z porušení oznamovací povinnosti. V případě jednoho pracovníka z Ukrajiny se jedná o důvodné podezření z výkonu nelegální práce. Zaměstnavatelům hrozí finanční postihy ve správním řízení.

Kontroly celníků v Pardubickém kraji od začátku roku jednoznačně prokázaly, že firmy porušují zákon, když cizince zaměstnávají bez ohlášení. „U dělníků z Evropské unie zaměstnavatelé v 80 procentech nesplnili oznamovací povinnost krajské pobočce úřadu práce,“ doplnil Václav Kánský, mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj.

Podobně vysoká čísla vykazují i kontroly v celorepublikovém měřítku. Od začátku roku do září celníci, cizinecká policie a úřady prověřili přes 2,5 tisíce lidí. Nejvíce cizinců, kteří si v Česku chtějí vydělávat, je ze Slovenska. „Jsou to tradičně Slováci a následují Poláci. Nyní se zvyšují Bulhaři a Rumuni. Mimo Evropskou unii jsou to Ukrajinci a Vietnamci,“ podotýká Petr Klimpl, ředitel Úřadu práce Pardubice.

Dělníci mnohdy pracují načerno - nejsou nahlášení na úřadu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod