Bankomat na vesnici - luxus, který si některé nemohou dovolit

Praha - Některá malá města a obce musí doplácet za provoz bankomatů, které nejsou pro banky výnosné. Radnice je proto musí dotovat - nejčastěji kvůli tomu, že si z nich lidé nevybírají tak často, aby se provoz vyplatil. Právě vysoké doplatky odrazují vedení menších měst a obcí od toho, aby o zavedení bankomatů požádala. „S pořízením bankomatu, doplňováním bankovek, bezpečností a servisem má banka nemalé náklady,“ vysvětlil Jan Matoušek, mluvčí České bankovní asociace.

Výběr z bankomatu - musí platit klient i městská kasa

Aby si mohli občané Plumlova na Prostějovsku vybírat peníze z bankomatu, musí radnice jeho provoz dotovat. Lidé ale už nemusí jezdit pro peníze několik kilometrů. Ze začátku vybíralo z plumlovského bankomatu jen 180 lidí měsíčně. Teď, po roce a půl, si sem pro peníze chodí přes 700 lidí.

Díky častějším výběrům platí město za bankomat méně. Pokud by jich bylo 850, neplatilo by vůbec nic. „Na začátku to bylo zhruba 17 tisíc bez daně, minulý měsíc 4 100, teď to bylo 6 000. Záleží na sezoně,“ vysvětluje starosta Plumlova Adolf Sušeň (ODS).

„S pořízením bankomatu, doplňováním bankovek, bezpečností a servisem má banka nemalé náklady. Banky po dohodě s obcí umisťují bankomaty i tam, kde je jeho provoz nerentabilní,“ tvrdí Jan Matoušek, mluvčí České bankovní asociace.

Dotovat provoz bankomatu museli i v Paskově na Frýdecko-Místecku. Před několika lety ale změnili provozovatele služby a teď už žádné peníze nedoplácí. Klienti si ovšem za výběr z bankomatu připlatí. Vyjde je to na několik desítek korun. „Při výběru z bankomatu má společnost, která provozuje tento bankomat, samozřejmě nasazeny jiné poplatky než mateřská společnost, která by ty služby měla poskytovat,“ říká starosta Paskova Petr Baďura (KSČM).

Vysoké náklady na provozování bankomatu a nemalé platby za výběry stojí za tím, že mnohé obce s tím zatím váhají.

Bankomaty na vesnicích - za peníze (zdroj: ČT24)