Los Altos - město, kde se zrodil Apple 1

Kalifornie - Město Los Altos v Kalifornii má novou historickou památku. Stal se jí dům, ve kterém prožil dětství zakladatel společnosti Apple Steve Jobs. V nemovitosti, kterou vlastní Jobsova sestra, byl v roce 1976 právě Apple založen. Odhadovaná hodnota domu postaveného v roce 1952 je 1,5 milionu dolarů.

Vypadá jako klasický americký rodinný domek, v čísle 2066 na Crist Drive se ale začala psát historie jedné z největších technologických firem světa. Odhadovaná hodnota domu postaveného v roce 1952 je 1,5 milionu dolarů.

„Důležitá je garáž, protože to je místo, kde Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne v podstatě ručně vyrobili svých sto prvních počítačů Apple 1. Je to neuvěřitelné, když si uvědomíte, že z této skromné garáže vlastně pochází dnes velká světová společnost,“ říká vedoucí kurátor Muzea historie počítačů Dag Spicer.

Do bílého jednopatrového domku s pečlivě udržovanou zahradou se Jobsovi nastěhovali v roce 1968. Dnes je oblíbenou turistickou atrakcí a nově historickou památkou. Jeho majitelka Patricia Jobsová ale moc důvodů k radosti nemá. Bude mít hodně svázané ruce. „Odteď o domě prakticky rozhoduje historická komise města. Takže jakékoli změny, které by majitelka chtěla provést, musí komise nejprve schválit,“ upozorňuje urbanista Los Altos Zachary Dahl.

Jeden z největších vizionářů světa vyspělých technologií Steve Jobs zemřel před dvěma lety. Bylo mu 56 let. Apple od Jobsovy smrti nepřišel s žádným opravdu převratným výrobkem a letos mu poprvé za 11 let klesl čistý zisk. Fiskální rok i tak uzavřel s úctyhodným výsledkem v přepočtu skoro 700 miliard korun.