USA se nelíbí hospodářská politika Německa a Číny

Washington - Spojené státy zkritizovaly hospodářskou politiku Německa. Nelíbí se jim, že je založena jednostranně na exportu, poškozuje prý eurozónu i globální ekonomiku. Uvádí to alespoň ve své pololetní zprávě americké ministerstvo financí. Washington rovněž opět zkritizoval i Čínu za to, že jüan zůstává stále „výrazně podhodnocený“.

Uměle udržovaný nízký kurz čínské měny usnadňuje odbyt čínského zboží v zahraničí, zatímco firmy z jiných zemí se hůře prosazují proti čínské konkurenci. Nesprávně stanovený kurz například způsobí, že je americké zboží v Číně dražší, než by jinak mohlo být. Kritika Pekingu se ze strany Američanů objevovala již v minulosti, jen zřídka ale napadali i hospodářskou politiku Berlína.

Německo je největší ekonomikou v eurozóně a v posledních letech bylo i jejím hlavním tahounem růstu. Jeho důležitost ještě narostla poté, co se mnoho zemí, například Itálie či Španělsko, ocitlo ve velkých finančních problémech a dluhové krizi.

Americká kritika je neoprávněná, míní experti

Podle analytiků je pravdou, že Německo zanedbává domácí poptávku, nicméně kritiku si nezaslouží. „Je to trochu zvláštní,“ uvedl pro stanici BBC analytik společnosti IHS Tony Nash. „Růst v eurozóně musí z něčeho pramenit a stojí za tím právě Německo,“ dodal.