Stát nadělí občanům vánoční emisi dluhopisů za 10 miliard

Praha – Už od pondělí 4. listopadu si budou moci zájemci z řad občanů objednat spořicí státní dluhopisy vydané v rámci vánoční emise. Ministerstvo financí plánuje prodat cenné papíry za pět až deset miliard korun. Upisovací období potrvá nejdéle do 29. listopadu, v případě vysokého zájmu může být zkráceno. Tentokrát ale nebude na rozdíl od předchozích emisí ministerstvo nabízet krátkodobé dluhopisy se splatností 1,5 roku.

Státní dluhopisy jsou k dispozici pro občany ČR i cizince, zakoupit si je nicméně mohou i občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy. Vánoční emisi vydá ministerstvo financí 12. prosince.

Jaké dluhopisy budou k dispozici?

  • prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem 2,3 procenta
  • pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,73 procenta
  • pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 2,98 procenta
  • sedmiletý protiinflační dluhopis úročený podle míry inflace, ke které se připočte ještě reálný výnos 0,5 procenta ročně

Ke koupeným dluhopisům lze pořídit dárkový certifikát nebo pamětní list.

Obligace bude možné pořídit na vybraných pobočkách České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, České pošty a J&T Banky, celkem tedy na 1 689 místech. Ve srovnání s jarní emisí přibylo zhruba 300 míst. Distributoři podle vyjádření ministerstva získají 0,31 procenta ročně z objemu prodaných dluhopisů. Nově bude k dispozici i elektronický přístup ke správě účtu investora.

Podle červencové Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2013 stát počítá s emisí spořicích dluhopisů v objemu 30 až 40 miliard korun. Na jaře už investoři koupili cenné papíry za 17,6 miliardy korun. Ministr financí v demisi Jan Fischer ovšem upozornil, že vzhledem k rezervám na financování státního dluhu postačí, když se prodají dluhopisy za zhruba 10 miliard korun.

Podle statistik mají o investici do státních dluhopisů největší zájem lidé ve věku nad 50 let, kteří v minulosti skoupili asi tři čtvrtiny všech dluhopisů. „Dluhopisy si lidé pořizují jako produkt, který je zabezpečuje na stáří,“ míní ministr v demisi Fischer. „Považujeme za dobré, že výnosy z českého dluhu zůstávají v rukou českých občanů,“ konstatoval Fischer.

„Pro člověka, který hledá velkou jistotu, je to velmi dobrá investice,“ domnívá se analytik Saxo Bank Radim Dohnal. „Pro korunového investora je to nejbezpečnější nástroj, jaký si v české koruně může pořídit. Tomu odpovídá i výnos,“ dodává Lukáš Vácha, obchodní ředitel Conseq.

„Stát pokračuje v dotování úroku z kapsy daňového poplatníka. Pro srovnání, tržní výnos pětiletého dluhopisu se nyní pohybuje kolem jednoho procenta ročně, tříletý je dokonce hluboko pod procentem,“ komentoval naopak parametry nejnovější emise dluhopisů analytik poradenské firmy Partners Aleš Tůma.

Podle nové makroekonomické prognózy ministerstva financí se české ekonomice bude letos i v příštím roce dařit lépe. Letos by měl HDP klesnout o jedno procento a příští rok stoupnout o 1,3 procenta. Ještě v červenci úřad odhadoval pro letošek pokles o 1,5 procenta a v roce 2014 růst o 0,8 procenta.