Nejen český česnek, levnému dovozu podlehla i maďarská paprika

Budapešť – Neodmyslitelnou součástí maďarské kuchyně je paprika. Ta vypěstovaná přímo v Maďarsku se ale stala spíš vzácností – domácí pěstitele drtí levná konkurence z ciziny. S tím se někteří Maďaři nechtějí smířit, a bojují proto za renesanci maďarské papriky.

Podobně jako se čeští pěstitelé česneku brání dovozu toho čínského, i maďarská paprika je ohrožená levnějším práškem nebo polotovary z Číny. Konkuruje jí však i Brazílie či Srbsko.

Peter Szabó se rozhodl, že to tak nenechá. Seknul s dobře placenou prací v Británii a vrátil se na maďarský venkov. Proti levné zahraniční konkurenci se rozhodl bojovat jedinou možnou zbraní: kvalitou. „Chci, aby lidé dál jedli maďarskou papriku. Věřím tomu a dal bych za to i život: čisté potraviny a žádná chemie,“ říká.

Kvalitu maďarské papriky nepřímo potvrzují také někteří dovozci papriky ze zahraničí. Podvodně ji totiž označují jako maďarskou.

O papriku se pečuje jak o víno

Zatímco dříve bývaly některé oblasti Maďarska na podzim utopené v rudé záplavě paprik a pole mívala skoro každá rodina (někdy i padesátihektarové lány), Peter Szabó má dnes pouhé dva hektary a konkurentů jen pár. „Mnoho lidí přestalo s pěstováním kvůli vysokým výrobním nákladům. Přežít je těžké. Dovoz nás drtí,“ vysvětluje další z pěstitelů Zsolt Matos.

Jaká je budoucnost maďarské papriky? (zdroj: ČT24)

Szabó proto věnuje špičatým plodům tolik péče jako vinaři hroznům. Jak dlouho je nechat na rostlině, kde je sušit, jak dlouho nechat cukr karamelizovat, aby měly co nejvíc barviva – léta zkušeností jeho otce a děda zabodovala u šéfkuchařů luxusních restaurací. Pro svou dražší papriku má však obhajobu i tam, kde se místo na kvalitu hledí spíš na cenu.

„Téhle papriky stačí méně. Je zdravější a lépe barví. Dvacet gramů papriky od našich malých pěstitelů stačí na kilo masa,“ chlubí se Szabó a přiznává, že začátky nebyly jednoduché. „Musel jsem chodit doslova ode dveří ke dveřím. Nutil jsem lidi, aby ochutnali, a vtloukal jim do hlavy rozdíl v tradičním zpracování mé papriky a té vyráběné v obřím množství,“ dodává.