Provizorium nechceme, s rozpočtem si pospíšíme, dušuje se většina stran

Praha – Česko se stále může vyhnout rozpočtovému provizoriu, i když nevznikne nová vláda včas. Politici ale musejí jednat velmi rychle. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl ministr financí v demisi Jan Fischer, který chce státní rozpočet do sněmovny předložit na začátku prosince, tedy hned po jejím ustavení. Většina sněmovních stran se shoduje, že se schválením zákona, podle kterého bude stát v příštím roce hospodařit, nebude otálet.

Rusnokova vláda v demisi sice poslala rozpočet do sněmovny na konci září, kvůli předčasným volbám ho ale musí předložit znovu. Poslanci by ho tak měli dostat na začátku prosince.

„Je možné to stihnout v prosinci, abychom se rozpočtovému provizoriu vyhnuli,“ doufá ministr financí v demisi Fischer, podle něhož by mohl stát v nouzovém režimu fungovat maximálně dva měsíce. Pak už by začalo mít Česko velký problém – delší provizorium by ohrozilo jak čerpání evropských fondů, tak domácí vládní investice.

„Vláda udělá všechno pro to, aby všechny subjekty ve sněmovně přesvědčila o tom, že je to významný dokument, že není dobré si zahrávat s rozpočtovým provizoriem,“ ujišťuje Fischer.

Na základě ankety, kterou ČT provedla mezi představiteli stran zastoupených v dolní komoře, to vypadá, že kabinet uspěje. ČSSD chce rozpočet se schodkem 112 miliard schválit co nejdřív. „My upřednostňujeme rychlost schválení rozpočtu před nějakými zásadními zásahy do jeho struktury,“ říká předseda strany Bohuslav Sobotka.

Hnutí ANO chce státní rozpočet nejdřív důkladně prostudovat. Nebude při tom ale zbytečně zdržovat. „Rozpočtové provizorium je znejišťující faktor, nemůže trvat dlouho. Takže v zásadě bychom se tomu měli snažit zabránit,“ myslí si místopředsedkyně Věra Jourová.

Sněmovna - rozdělení mandátů
Zdroj: ČT24/ČSÚ/ČT

Odklad si nepřejí ani lidovci, kteří brzy začnou jednat o vládě spolu s hnutím ANO a ČSSD. „My ten rozpočet vcelku akceptujeme, jen si myslíme, že je velká škoda, že tam došlo ke snížení prostředků na vědu a výzkum,“ konstatoval předseda Pavel Bělobrádek.

Potenciální koalici by mohli s rychlým schválením pomoct i komunisté. Jak uvedl jejich místopředseda Jiří Dolejš, KSČM „rozhodně nechce tento návrh blokovat, i když není nijak přelomový“.

Problém bude mít rozpočet na pravici

Naopak pravicovým stranám se rozpočet Rusnokovy vlády nelíbí. „My jsme plánovali deficit mnohem menší. Máme pocit, že by skutečně neměl takto narůstat,“ říká úřadující předseda občanských demokratů Martin Kuba. V letošním roce by měl stát podle plánu bývalé vlády Petra Nečase (ODS) hospodařit se schodkem 100 miliard korun, tedy o 12 miliard méně.

„Je naprosto zbytečně minimálně o 24 miliard vyšší na straně výdajů, než by musel být, takže budeme navrhovat jeho přepracování,“ přidává se první místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Podobné výhrady má k navržené bilanci také hnutí Úsvit přímé demokracie. „Asi bychom nemohli zvednout ruku pro rozpočet, který je zbytečně deficitní,“ míní lídr Tomio Okamura.

Jaký tedy bude osud jednoho z nejdůležitějších zákonů roku, se dozvíme už po 25. listopadu, kdy noví poslanci poprvé zasednou do svých lavic.