K odkupu Telefóniky skupinou PPF prý zbývá už jen podpis

Praha/Londýn – Dohoda finanční skupiny PPF českého miliardáře Petra Kellnera a španělské Telefóniky o převzetí většinového podílu v její české divizi je pravděpodobně na spadnutí. Podle agentury ČTK, která se odvolává na dobře informované zdroje, by měla být podepsána do několika dnů, nejpozději však před zahájením aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE, které se Telefónica účastní. To je naplánováno na pondělí 11. listopadu. Server britského listu Financial Times uvedl, že cena 69procentního podílu činí 2,5 miliardy eur (64,6 miliardy korun).

O záměru španělské Telefóniky prodat aktivity v České republice se mluví už dva měsíce. Britský list na svém webu napsal, že až PPF uzavře dohodu, očekává se, že nabídne rovněž odkup zbývajících 31 procent. Tím by se hodnota kontraktu zvýšila ještě o miliardu eur (25,9 miliardy korun). Telefónica by se poté stáhla z burzy a už by nebyla veřejně obchodovanou firmou – místo toho by byla plně v rukou soukromého vlastníka.

Španělská skupina Telefónica je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Evropě, jedničkou je i na trhu v České republice. Firma se ale potýká s vysokým zadlužením, což ji už donutilo k prodeji některých aktivit. Společnost navíc čelí negativním dopadům, které má na poptávku dluhová krize v eurozóně.

„Určitě to španělské Telefónice pomůže. Trápí se s vysokým zadlužením a zároveň se chce orientovat na trhy v Latinské Americe, takže český trh pro ni není perspektivní. Myslím si, že je vhodná doba na to, aby došlo k prodeji,“ řekl v rozhovoru pro Studio ČT24 analytik Patria Direct Tomáš Tomčány.

Server FT upozornil, že skupina PPF má aktiva v hodnotě zhruba 22 miliard eur. To znamená, že dohoda o převzetí kontrolního podílu v české divizi Telefóniky by pro ni byla velmi významnou investicí. O odkup někdejšího Českého Telecomu usilovala PPF už v roce 2003.

Pokud by se údaj o ceně za kontrolní podíl potvrdil, znamenalo by to podle analytika Patria Direct Tomáše Tomčányho zhruba pětiprocentní odchylku od aktuální tržní ceny, která se pohybuje kolem 68 miliard korun.

Dlouho plánovaná transakce by podle odborníků mohla ovlivnit celý telekomunikační trh. „Dopady na burze budou krátkodobé. Dlouhodobé dopady na trh se projeví v řádu týdnů až měsíců. Bude se snažit fungovat jinak než Telefónica. Může to znamenat investice jinam. Trh to velmi promění,“ domnívá se redaktor Hospodářských novin Jan Klesla.

Obě strany se k obchodu odmítly vyjádřit s tím, že ještě není definitivně uzavřen.

PPF zatím nemá zkušenosti s podnikáním v telekomunikacích

PPF je dnes jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes pojišťovnictví, nemovitosti, oblast energetiky a těžbu nerostů, zemědělství, maloobchodní služby až po biotechnologie.

Klíčovou holdingovou společností skupiny je PPF Group N. V. se sídlem v Amsterodamu. Kromě Česka působí na Slovensku, v Polsku, Německu, Rusku, Bělorusku, Kazachstánu, Číně, Indii, Indonésii a ve Vietnamu.

Zakladatel a hlavní akcionář skupiny Petr Kellner (49), který drží téměř 99 procent akcií, je nejbohatším Čechem a podle amerického časopisu Forbes se mezi nejbohatšími lidmi světa řadí na 106. místo. Časopis odhadl jeho majetek na 10,4 miliardy dolarů.

Španělé zaplatili za podíl v Českém Telecomu přes 100 miliard

Dnešní Telefónica Czech Republic vznikla jako samostatná firma počátkem roku 1993, kdy se Správa pošt a telekomunikací transformovala na státní podnik SPT Telecom a Českou poštu. Od ledna 2000 se jmenovala Český Telecom.

O prodeji státního podílu v tehdejším Českém Telecomu španělské Telefónice rozhodla vláda v dubnu 2005. Podle tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) kabinet přihlížel k jedinému kritériu, kterým byla nabídnutá cena – Telefónica za 51,1 procenta akcií nabídla 82,6 miliardy korun.

Později ještě Telefónica vykoupila od akcionářů dalších 18,3 procenta akcií Českého Telecomu za 26,8 miliardy korun. Celkem tak za 69,4 procenta Českého Telecomu zaplatila 109,4 miliardy korun.

Společnost je největším telekomunikačním operátorem na českém trhu – má asi 5,1 milionu předplatitelů bezdrátových služeb, 1,4 milionu zákazníků využívajících pevné linky a zhruba 920 000 zákazníků internetových služeb. Zhruba 140 000 lidí pak využívá internetovou televizi O2. Stoprocentně vlastněná dceřiná společnost Telefónica Slovakia poskytuje mobilní služby zákazníkům na Slovensku.

Ke konci roku 2012 měla společnost 5 900 zaměstnanců, letos v lednu oznámila záměr propustit asi deset procent z nich. Základní kapitál činí zhruba 28 miliard korun.