Exekuce se nevyhýbá ani důchodcům

Praha - Skoro dvě a půl procenta vyplácených důchodů v Česku podléhá exekuci. Jen od ledna do září zabavili exekutoři seniorům skoro miliardu korun, jak vyplývá z nových dat České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Podle ní důchodci často půjčují dětem nebo třeba zapomínají platit za popelnice. Jako jeden z důvodů ale uvádí i prodejní akce.

K poslednímu zářijovému dnu letošního roku evidovala ČSSZ téměř 70 tisíc důchodů se zařízenou exekuční srážkou. Ještě v září roku 2012 to přitom bylo 65 615. Nárůst je tedy letos poměrně znatelný. 

Kdo má důchod extrémně nízký, exekuce mu z něj neukrojí

Exekuční srážky provádí sociální správa i z dávek nemocenského pojištění, do září jich provedla přes 45 tisíc, a to za téměř 57 milionů. Exekuce se týkají starobních, invalidních i pozůstalostních důchodů. „Pokud je důchod velmi nízký, nelze z něj srážet ani exekuce,“ vysvětlila mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. 

Jana Buraňová, mluvčí ČSSZ 

„Dá se říci, že je to v podstatě permanentní nárůst od roku 2002, důvody jsou často spojeny s ekonomickou situací jednotlivých domácností. Časté jsou půjčky dětem, půjčky na dovolenou a také opomenutí zaplacení správního poplatku, například poplatku za popelnice, který může za roky narůst do vysoké částky.“ 

Komentář Jany Buraňové (zdroj: ČT24)

Na exekucích dávek se podílí také často zmiňované prodejní akce. „Prodejní akce pro seniory jsou také jednou z příčin, lidé často neuváženě nakupují a pak to nejsou schopní splácet,“ dodala Buraňová.

Vydáno pod