NWR prodělala jen letos přes 13 miliard

Praha - Těžební společnosti New World Resources (NWR), majiteli největší české černouhelné těžební společnosti OKD, se od ledna do září nahromadila ztráta ve výši téměř 528 milionů eur (13,6 miliardy korun). Samotné třetí čtvrtletí přineslo firmě ztrátu 132 milionu eur (3,42 miliardy korun). Ještě loni ve stejném období přitom NWR hlásila zisk více než 47 milionů eur.

Tržby NWR za tři letošní čtvrtletí klesly meziročně o 31 procent na 634,3 milionu eur (16,4 miliardy korun). Ve třetím čtvrtletí firma utržila 200,6 milionu eur (5,2 miliardy korun), přičemž loni to bylo necelých 291 milionů eur.

NWR komentuje: Třetí čtvrtletí už bylo lepší než předchozí měsíce

Vývoj směrem ke třetímu kvartálu je jednoznačně pozitivní, prohlásil pro ČT výkonný a finanční ředitel NWR Marek Jelínek. A to přesto, že ceny uhlí z moravskoslezských dolů byly nejnižší z celého roku.

"Celkově jsou výsledky pod odhady na úrovni čistého zisku, ale lepší na úrovni EBITDA. Tržby a náklady na těžbu se vyvíjely v souladu s našimi předpoklady, a proto věříme, že mírné překvapení na úrovni EBITDA vyplývá z jednorázových položek a nižších cen prodaných zásob. Bez jednorázových položek považujeme výsledky NWR za neutrální," napsal k číslům Petr Bártek, analytik z České spořitelny.

Komentář Marka Jelínka (zdroj: ČT24)

Ztrátovost NWR ukrajuje z hotovostních rezerv společnosti, vysvětlil Martin Tesař z Patria Online. „Zatímco na konci loňského roku měla NWR v hotovostních rezervách ještě 267 milionů eur, na konci března letošního roku to bylo již 193 milionů eur. Ke konci září byla hotovost NWR podle dnešních informací na úrovni 157 milionů eur, zatímco čisté zadlužení bylo ve výši 672 milionů eur. Firma nicméně v srpnu ujistila, že má dostatek hotovosti pro další provoz nejméně do poloviny příštího roku,“ dodal Tesař. 

Neauditované předběžné výsledky NWR za devět měsíců roku 2013 si můžete prohlédnout zde a původní zprávu v angličtině pak zde.

„V současné době probíhá jednání o nové kolektivní smlouvě na období 2014–2018. Navrhujeme dosáhnout potřebných úspor ve mzdových nákladech především redukcí systému nadstandardních benefitů, zároveň chceme zavést systém podílu na zisku, který představuje udržitelnější způsob vyplácení odměn zaměstnancům na všech úrovních společnosti. Věříme, že do konce letošního roku dosáhneme s odborovými organizacemi dohody,“ uvedl Gareth Penny, výkonný předseda představenstva NWR.

Technika v areálu dolu OKD
Zdroj: ČT24/NWR

Jak se vidí NWR v příštím roce?

„Do konce roku 2014 se chceme stát efektivnější, štíhlejší a flexibilnější důlní společností. S tím souvisí naše rozhodnutí neprovozovat dále nekonkurenceschopný Důl Paskov s cílem podstatně vylepšit profil celkových nákladů důlních provozů společnosti NWR. Jednotlivé etapy a podmínky útlumu Dolu Paskov budou stanoveny po jednání s Vládou ČR a ostatními zainteresovanými stranami,“ uvádí firma ve své zprávě.

Společnost NWR

  • sídlí v Amsterodamu
  • patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala
  • NWR je kotována na burze v Londýně, Praze a Varšavě 
  • NWR zaměstnává okolo 17 tisíc lidí, včetně zaměstnanců dodavatelských firem. V současné době těží společnost NWR na území České republiky, v rámci své regionální růstové strategie má dále rozpracovány rozvojové projekty v Polsku a České republice