Průmysl nečekaně rychle ožil, stavebníci však optimismem nehýří

Praha - Český průmysl rostl v září nejrychleji za poslední dva roky, konkrétně meziročně o 7,1 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se průmyslová produkce zvýšila o 2,0 procenta, jak uvedl Český statistický úřad. Naopak špatná čísla opět hlásí stavebnictví, tam produkce v září 2013 klesla meziročně o 9,5 procenta.

Růst průmyslu v září navázal na srpnové zvýšení produkce, v osmém měsíci letošního roku se produkce průmyslových podniků meziročně zvýšila o 1,6 procenta. Za vyššími čísly stála zejména výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která posílila o 17,8 procenta. Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků vzrostla o 13,8 procenta. Září mělo ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o dva pracovní dny více.

Jiří Šimek, analytik Citfin

„Jedná se o nejrychlejší meziroční růst za poslední dva roky a vyšší růst, než bylo na trzích očekáváno. Za vysokým číslem stojí hlavně o dva dny vyšší počet pracovních dnů v letošním září oproti loňskému.“

Opačný trend zaznamenali statistici v případě výroby a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, kde byl pokles o čtyři procenta. V odvětví těžby a dobývání produkce poklesla o 8,3 procenta. Hodnota nových zakázek v září ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 16 procent. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 18,9 procenta, zatímco domácí nové objednávky vzrostly o 10,7 procenta. 

„Poslední údaje z průmyslu přináší další střípek do skládačky svědčící o pokračujícím oživení české ekonomiky,“ míní hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Podle analytika ČSOB Petra Dufka je možné již nyní říci, že ve 3. čtvrtletí zpracovatelský průmysl podporoval českou ekonomiku v růstu.

Stavebnictví se topí v červených číslech

Stavební výroba v Česku se nadále propadá. V září klesla meziročně o 9,5 procenta, po očištění o vliv počtu pracovních dní přitom propad činil 11,8 procenta. Meziměsíčně byla po očištění od sezonních vlivů nižší o 4,6 procenta. V září tak pokračoval trend ze srpna, kdy stavebnictví kleslo meziročně o 8,1 procenta.

Petr Dufek, analytik ČSOB 

„Stavebnictví se prozatím stále ještě pohybuje u dna. Chybí mu impuls, který by jej po více než pěti letech útlumu dokázal znovu vrátit k růstu. Předpokládáme, že minimálně ze strany soukromého sektoru by se tento zájem mohl začít projevovat už v příštím roce. Na návrat do černých čísel to však zřejmě ještě stačit nebude.“

Počet vydaných stavebních povolení se v září meziročně snížil o 8,7 procenta. Orientační hodnota těchto staveb činila 27,8 miliardy korun, což znamená ve srovnání se stejným obdobím loňského roku nárůst o 14,5 procenta. V září se dokončilo meziročně o 18,2 procenta více bytů. Na více než dvojnásobek se přitom zvýšil počet nově dokončených bytů v bytových domech, nárůst činil 108,3 procenta. Naopak klesl počet zahájených bytů.

Stavebnictví
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/Digital Vision/Hans Hansen

Generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek upozornil, že bez výrazných proinvestičních opatření státu, který je z poloviny zadavatelem zakázek, se situace ve stavebnictví nezlepší: „Alarmující situace českého stavebnictví se těžko zásadně změní během následujících týdnů a měsíců, proto nemůžeme očekávat pozitivní výsledky ani v následujícím období.“ Stavebnictví si podle něj na nějakou drobnou konjunkturu ještě minimálně dva roky počká.

Vydáno pod