Nová zelená úsporám odsouhlasena. Připraveno 27 miliard

Praha - Nová zelená úsporám potěší opět ty, kteří se chystají zateplovat své domy. Do roku 2020 je pro ně připraveno 27 miliard korun, odsouhlasila dnes vláda. Očekává se, že program podpoří ekonomiku. „Program z jedné investované koruny přinese zpět do našeho hospodářství minimálně tři další koruny, jak prokázala praxe programu Zelená úsporám,“ vysvětluje ministr životního prostředí Tomáš Podivínský (KDU-ČSL).

Nová zelená úsporám naváže na stejnojmenný program, jenž začal letos v srpnu. V rámci něj lidé žádají o dotace na zateplení rodinných domů. Podle ministra životního prostředí Tomáše Podivínského jde o významné prorůstové opatření, které podpoří českou ekonomiku.

"Zhruba 15 tisíc rodinných domů v ČR bude moct být komplexně zatepleno v souladu s podmínkami programu. Program přinese také velmi vysokou zaměstnanost, až šest tisíc pracovních míst, nebo pomůže udržet ta pracovní místa, která by ve stavebnictví zanikla," doplůin Podivínský.

Ministerstvo životního prostředí očekává do konce letošního roku podíl výnosu z emisních povolenek, který bude určen pro Novou zelenou úsporám, ve výši 1,2 miliardy korun.

V předchozím programu se dle ministerstva zateplilo 36 tisíc rodinných a na šest tisíc starých bytových domů. Každá investovaná miliarda by mohla přinést 2 700 pracovních míst, a podpořit tak regionální malé a střední firmy a živnostníky.

Vláda schválila dokumentaci Nové zelené úsporám v souladu s unijním dotačním programem Jessica, protože z evropských peněz nemohou být podporované dva podobné programy. Pro Jessicu je připraveno 609,9 milionu korun. Sladění programů se před volbami stalo jádrem sporu mezi ministrem životního prostředí a ministerstvem pro místní rozvoj.

Vláda posvětila i víc peněz na povodně

Vláda rovněž schválila navýšení peněz na odstranění škod po letošních jarních povodních na 4,5 miliardy korun. Schválené nařízení vlády z července počítalo se čtyřmi miliardami korun. Peníze by měly být využívány až do roku 2016.

Brífink po zasedání vlády v demisi (zdroj: ČT24)